Junta in Birma: forse groei

De militaire junta van Birma heeft vandaag zijn eigen economische beleid betiteld als een succes. De afgelopen vijf jaar is volgens de regering de economie jaarlijks met 8,4 procent gegroeid.

Birma ligt internationaal zwaar onder vuur van mensenrechtenorganisaties, die melding maken van politieke gevangenen en dwangarbeid. De oppositieleidster Aung San Suu Kyi, die eerderde de Nobelprijs voor de vrede won, heeft meermalen aangedrongen op een economische boycot. Inmiddels hebben tal van ondernemingen het land verlaten, recent nog de Zwitserse lingeriefabrikant Triumph.

Volgens een lid van de junta, luitenant-generaal Khin Nyunt, overtreft de groei van het bruto binnenlands product (bbp) de doelstelling van 6 procent per jaar. De regering geeft echter geen statistische details en een onafhankelijke controle van de cijfers is niet mogelijk. Volgens vele economen buiten Birma overdrijft de regering de cijfers. In een onlangs verschenen rapport van de Amerikaanse regering wordt de groei van Birma in het jaar 2000 geschat op 4,9 procent en staat ook dat de groei geremd wordt door de onrust in het begrotingsbeleid en in de monetaire politiek.

De regering van Birma ,,werkt aan een volledige ontwikkeling, in politiek, economsisch en sociaal opzicht'', zei Khin Nyunt in de openingstoespraak van een tweedaagse conferentie van de ASAEN, het samenwerkingsverband van landen in Zuidoost-Azië. Birma is een van de armste landen in Zuidoost-Azië en de bevolking van 43 miljoen inwoners heeft zijn levenstandaard het laatste decennium niet zien stijgen.

Birma is sinds 1962 een dictatuur. De huidige leiders kwamen begin jaren negentig aan de macht na de democratische beweging de kop te hebben ingedrukt. De oppossitie won in 1991 de verkiezingen, die de militairen hadden uitgeschreven, maar de junta weigerde de macht over te dragen aan Aung San Suu Kyi. Sindsdien is de internationale druk op Birma sterk toegenomen. In Nederland is baggerbotenbouwer IHC Caland het doelwit non-gouvermentele organisaties, omdat het bedrijf zaken doet in Birma.