Grootste ceremonie sinds Churchill

Vanmorgen is de kist met het lichaam van de zaterdag overleden Britse koningin-moeder overgebracht van de Queen's Chapel van St James's Palace naar Westminster Hall in het parlementsgebouw. Het was de grootste ceremonie sinds de begrafenis van Winston Churchill in 1965. In Westminster Hall kan het publiek de komende dagen de laatste eer bewijzen aan de Queen Mum, zoals ze meestal werd genoemd.

Dertien mannelijke leden van de koninklijke familie, onder wie kroonprins Charles en zijn zonen prins William en prins Harry, hebben de kist begeleid. In strijd met de traditie liep ook prinses Anne mee met de kist. De stoet is in het parlementsgebouw opgewacht door koningin Elizabeth en de meeste overige vrouwelijke familieleden. Op de ongeveer een kilometer lange route werd de kist begeleid door een meer dan zestienhonderd man tellende erewacht.

De koningin heeft zich gisteren voor het eerst sinds de dood van haar 101-jarige moeder in het openbaar vertoond. In zwart gekleed en blootshoofds liep ze langs de bloemen die zijn neergelegd bij St. George's Chapel, waar het lichaam van haar moeder zal worden bijgezet in het graf van haar echtgenoot, koning George VI. ,,Mijn moeder is 101 jaar geworden, een fantastische leeftijd – ze heeft een schitterend leven gehad'', zei de koningin tegen omstanders. Ze bedankte iedereen voor het medeleven.

Gesprekjes met mensen uit het publiek zijn relatief nieuw. De Britse koninklijke familie is zich de afgelopen jaren bewust geworden van de noodzaak tot modernisering. De Britse bevolking was zeer verontwaardigd over de kille reactie van de koninklijke familie na de dood van prinses Diana in 1997. Het koningshuis vraagt sindsdien regelmatig advies van mediadeskundigen.

Maandag hield prins Charles een korte toespraak op de televisie, waarin hij de Queen Mum prees als een ,,magical grandmother''. Eergisteren bekeken zijn broers, prins Andrew en prins Edward, de bloemen bij Windsor Castle. Ook zij voerden gesprekjes met omstanders.

Op de begrafenis, komende dinsdag, zal de kist in 28 minuten worden vervoerd van Westminster Hall naar Westminster Abbey. Iedere minuut zal er in Green Park één saluutschot klinken. De erewacht zal behalve uit Britse militairen ook bestaan uit militairen uit Zuid-Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland en Canada.

Aan de vooravand van de begrafenis zullen de vier kleinzoons van de koningin-moeder waarschijnlijk een korte wake houden bij haar kist.