Fiscalisten KPMG schikken na claim

De belastingadviseurs van KPMG hebben alsnog de achterstallige salarissen van maart en een deel van april betaald aan de 200 werknemers van het aan KPMG gelieerde advocatenkantoor Steins Bisschop Meijburg Co. (SBMC). Gisteren zou de rechter uitspraak doen in de zaak die de advocaten hadden aangespannen tegen de belastingadviseurs, maar de partijen hebben de zaak geschikt.

SBMC is sinds vorige week vrijdag in surseance. Bij het kantoor werkten 65 advocaten en 17 (kandidaat)-notarissen en nog 117 mensen ondersteunend personeel. Het kantoor bestaat drieëneenhalf jaar en moest de concurrentie aangaan met grote, traditionele kantoren. Bedoeling was dat cliënten van de accountants van KPMG veelal grote ondernemingen voor hun juridische vragen bij de advocaten van Steins Bisschop Meijburg & Co. zouden komen. Maar de stroom opdrachten bleek achteraf tegen te vallen.

De afgelopen twee maanden hebben de 200 personeelsleden geen salaris ontvangen. Vorige week eiste het advocatenkantoor voor de kantonrechter in Amsterdam een extra lening van een miljoen euro van het moederbedrijf KPMG Meijburg & Co. Volgens de advocaten stond in hun contract met de belastingadviseurs dat zij van hen mogen lenen totdat zij zelf winst maken. Die winst is niet gemaakt. De belastingadviseurs vinden dat ze niet verplicht zijn tot in lengte van dagen te blijven lenen aan de juridische raadgevers.

Tegelijk probeert een kleine groep advocaten van SBMC een doorstart te maken. Zij zouden zich kunnen aansluiten bij het internationale juridische netwerk van KPMG K-Legal. Deze doorstart is na het aanhouden van de rechtszaak beter mogelijk, volgens de oprichter van SBMC Bas Steins Bisschop. ,,Ik ben er erg blij mee'', zegt hij desgevraagd.