Feyenoord na zege op Inter dichtbij finale

Door een 1-0 zege op Inter in Milaan heeft Feyenoord uitzicht op de UEFA-Cupfinale, die volgende maand in Rotterdam wordt gespeeld. De return van de halve finale wordt volgende week in de Kuip gespeeld.

Bij Inter, koploper in de Italiaanse competitie, bleven zes basisspelers aan de kant. In de tweede helft maakten de Nederlander Seedorf en de spitsen Recoba en Ronaldo alsnog hun opwachting. Voor de langdurig geblesseerde Ronaldo was het zijn eerste optreden bij de Italiaanse ploeg sinds december vorig jaar.

Inter-trainer Cúper kreeg gisteravond forse kritiek te verduren na zijn beslissing om de basisspelers Seedorf, Recoba en Dalmat op de reservebank te zetten. De blessuregevoelige spits Vieri nam zelfs op de tribunes plaats, evenals de geschorste doelman Toldo, Serena en Zanetti. Reservekeeper Fontana, de Kroaat Simic, de Turk Emre, de Portugees Conceiçao en de aanvallers Ventola en Kallon namen hun plaatsen in. Daarmee bevestigde Cúper de indruk dat Inter het behalen van de veertiende scudetto, de landstitel, belangrijker vindt dan de UEFA Cup. ,,Ik heb geen spijt van mijn keuze'', verklaarde de Argentijnse trainer laconiek. ,,Ik heb vertrouwen in al mijn spelers.''

Ook de tweede keuze in de rijke selectie van Inter creëerde diverse kansen. Vooral de Italiaanse spits Ventola en zijn handige kompaan Kallon uit Sierra Leone verschenen regelmatig dreigend voor Feyenoord-doelman Zoetebier. De kansen voor Inter ontstonden vooral door slordig balverlies van Paauwe en Ono. Zoetebier keerde voor rust schoten van Kallon en Ventola, wiens treffer in de 29ste minuut werd afgekeurd door de Slowaakse scheidsrechter Michel, omdat Van Wonderen werd weggeduwd. Paauwe verleende al in de vijfde minuut assistentie op de doellijn, evenals in de slotminuut na een inzet van invaller Ronaldo. Met een knappe reflex tikte Zoetebier in de 66ste minuut een kopbal van Ventola over de lat.

Feyenoord kwam verder zelden serieus onder druk te staan. Het eigen doelpunt van Cordoba in de 50ste minuut na een voorzet van spits Van Hooijdonk, die al in de vierde minuut voor open doel had gemist, was een mokerslag voor het hautain begonnen Inter.

Met een uitstekende invalbeurt gaf Seedorf zijn ploeg in het tweede bedrijf nieuw elan, maar Feyenoord bleef op wilskracht overeind. De sterk spelende Kalou bleef een plaag voor de verdediging van Inter. Trainer Van Marwijk vreesde dan ook de gevolgen van de hamstringblessure, die Kalou in de slotfase opliep. Vandaag zal uit een MRI-scan moeten blijken hoe ernstig zijn kwetsuur is. ,,Het zou heel zuur zijn als we Kalou nu moeten missen'', zei trainer Van Marwijk. ,,Hij speelde fantastisch en is weer terug op zijn oude niveau.'' Na hun tweede, gele kaart in het UEFA-Cuptoernooi zijn Rzasa en Ono volgende week geschorst voor de return. Van Marwijk sprak gisteravond over ,,een uniek en misschien wel historisch resultaat''.