Fad Gadget overleden

Afgelopen woensdag is Fad Gadget in Londen overleden, zo heeft zijn platenmaatschappij bekend gemaakt. Over de doodsoorzaak wordt niets gemeld. Over Gadget, artiestennaam voor Frank Tovey, bleef meer onduidelijk: ook zijn leeftijd is nooit openbaar gemaakt. Gadget werd bekend aan het begin van de jaren tachtig, toen hij deel uitmaakte van de Engelse stroming die muziek maakte met uitsluitend elektronica. Hij maakte onderkoelde stukken, gedragen door zijn lage holle stem.

Zijn solo-optredens kenmerkten zich door bizar gedrag. Zo was hij op het podium soms eindeloos bezig de haren uit zijn neus te trekken. Door Anton Corbijn werden foto's van hem gemaakt ingesmeerd met pek en veren. Na tien lp's te hebben gemaakt, trok Gadget zich in de jaren negentig grotendeels terug uit de muziek. Maar juist de laatste tijd was hij weer actief. Samen met Depeche Mode, afkomstig uit dezelfde elektronische beweging als hij zelf, was hij onlangs weer uitgebreid op tournee.