Europeanen vangen bot in Jeruzalem

Irritatie en teleurstelling markeerden gisteren de mislukte bemiddelingspoging van de vertegenwoordigers van de Europese Unie in Palestijns-Israëlische conflict.

Minister Josep Piqué van Buitenlandse Zaken van Spanje, dat momenteel het roulerend voorzitterschap van de Europese Unie bekleedt, en EU-buitenlandcoördinator Javier Solona keerden gisteravond onverrichter zake terug naar Madrid, nadat de Israëlische premier Ariel Sharon hen geen toestemming had verleend om de Palestijnse leider Yassar Arafat in diens omsingelde kantoor in Ramallah te bezoeken.

Piqué noemde na een ontmoeting met de Israëlische ministers Shimon Peres (Buitenlandse Zaken) en Ben Eliezer (Defensie) de weigering van Sharon voor een gesprek met Arafat ,,een hele ernstige vergissing''. Volgens Solana is er geen aanleiding te spreken van een crisis in de betrekkingen tussen Israël en de Europese Unie. ,,Als er een crisis was, zouden we hier niet zijn'', zei hij tegen verslaggevers in Jeruzalem. De zichtbaar geirriteerde Spaanse premier José María Aznar noemde Sharons weigering ,,een vergissing'' en diens politiek ,,zinloos''.

Het Spaanse duo Piqué en Solana reisde gisteren, samen met de eveneens Spaanse speciale afgevaardigde van de EU in het Midden-Oosten, Miguel Ángel Moratinos, naar Israël. Daar was woensdagavond spoedberaad van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken aan vorafgegaan. Tijdens dat overleg bleek dat de EU-landen het onderling niet eens waren over een nieuwe bemiddelingspoging. Onder andere Groot-Brittannië en Duitsland drongen er op aan geen initiatieven te ontplooien zonder afstemming met de Amerikaanse regering-Bush. Frankrijk onderstreepte dat de EU eerst een eigen standpunt diende te bepalen alvorens in overleg overleg met anderen, zoals de Verenigde Staten, te treden. Nochtans besloten ze een EU-missie naar Jeruzalem te sturen.

In het gesprek met Piqué en Solana herhaalden de ministers Peres en Eliezer het standpunt van hun regering dat geen toestemming werd verleend voor een gesprek met Arafat. In het Israëlische kabinet bestaat weerzin tegen Europese bemiddeling, omdat ,,de Europeanen alleen maar komen om de deur naar Arafat open te zetten'', zo citeerde het Israëlische dagblad Ha'aretz kabinetskringen.

De Europese delegatie trad na Sharons veto in Jeruzalem in overleg met de onderhandelaars van de Verenigde Staten, Rusland en de Verenigde Naties. Juist tijdens deze bijeenkomst belegde de Amerikaanse president Bush zijn persconferentie over het nieuwe Amerikaanse vredesinitiatief in het Midden-Oosten. Kort na het vertrek van de Europese delegatie kondigde de Israëlische regering aan dat de Amerikaanse bemiddelaar, generaal Anthony Zinni, wel toestemming had gekregen om met Arafat te praten.