EIGEN NIEUWS

De wereld over 100 jaar

Kees de Vries is 16 jaar oud. Hij woont samen met zijn ouders in Nieuw-Den Haag. Op een dag ontmoet hij Jaap (een kloon). Als Jaap even weg is, besluit Kees naar de Winkel te gaan. Zijn vader is zwanger en heeft hoofdpijn, misschien heeft hij pijnstillers nodig. Als hij in de apotheek is, worden er zes Engelse meisjes opgepakt, illegale meisjes. Nederland is vol. Vanwege de stijging van het water is het land kleiner geworden, en sinds vrouwen èn mannen zwanger kunnen worden, is het volk in aantal verdubbeld. Dus niemand mag erbij.

Op weg naar huis gaat hij langs Jaap. Hij heeft medelijden met hem. Jaap wordt gepest omdat hij een kloon is. Als hij door de poort loopt, komt er meteen een robot aangelopen. Ieder huis heeft een poort met een sensor die naar je identiteitspas kijkt. De robot leidt hem naar binnen. Jaap zit aan een tafel. Hij kijkt even op en zegt: ,,Kees, nu even niet. Ik ben bezig met het opstel voor morgen. Ben jij al begonnen?''

,,O nee, helemaal vergeten. Waar moest het over gaan?'' vraagt Kees. ,,Over dieren'', zegt Jaap. ,,Schrijf gewoon op dat je het zo erg vindt dat de meeste zijn uitgestorven. Ik heb op internet uitgezocht wanneer de laatste in Nederland zijn gesignaleerd: in 2097.''

Kees besluit om gauw naar huis te gaan. Hij gaat op zijn mobifiets zitten en zegt: ,,Naar huis.'' Zijn wagentje gaat vooruit. Thuis schrijft hij snel een opstel en drukt dan op de paarse knop. Die is er om zijn bed naar hem toe te rijden. Hij springt in bed en zijn bed rijdt naar zijn kamer.

Het is een warme nacht. De volgende dag hoort hij van de robot dat de ozonlaag steeds kleiner wordt. Het duurt niet lang meer voor de aarde oververhit raakt en explodeert.

Dat is allemaal de schuld van de fabrieken die bovengronds staan. Hij rent naar zijn ouders en vertelt ze het nieuws.

Buiten ziet Kees allemaal brandjes die steeds groter worden. Hij hoort een keiharde knal. Niet veel later wordt hij de kamer ingeslingerd en is de aarde geëxplodeerd.

Eigen toekomstig nieuws van Karolien A. (13 jaar) uit Den Haag.

Alle gedichten van Tjebbe

Sleep een varken door de modder

naaien moet je niet doen

buitenspelen is niet altijd gezond

dakpannen schieten uit een huis

dat is verboden

dat mag je niet doen

maar je mag het wel doen

als je het wilt

ik hou van duiven

en dus schiet ik ze niet dood

sleep dan maar een ei door de modder

en als je een draak wilt vangen,

doe dat maar niet.

Eigen gedicht door Tjebbe Ibsen,

4 jaar, verteld aan zijn vader