Duits RWE mag Obragas kopen van EZ

Het Brabantse energiedistributiebedrijf Obragas (180.000 afnemers) mag worden overgenomen door de Duitse energiegigant RWE Gas AG. Dit besluit van minister Jorritsma (Economische Zaken) heeft tot woede geleid bij de fracties van PvdA en CDA.

Beide fracties noemen de beslissing ,,een bruuskering van de Kamer'' en kwalificeren het besluit als ,,geen stijl''. Jorritsma besloot gisteravond een al eerder ingediend verzoek van Obragas tot privatisering goed te keuren. Het is het eerste toestemmignbesluit dat zij neemt op grond van de zogenoemde `beleidsregels' die in juli vorig jaar na uitvoerig overleg met de Tweede Kamer tot stand zijn gekomen. Naar verluidt zouden ook het Utrechtse REMU en het Eindhovense NRE naar aanleiding van de Obragas-beslissing versneld aan een verzoek tot privatisering werken.

De Kamer heeft sinds juli vorig jaar echter meerdere malen laten weten het niet eens te zijn met het voornemen van Jorritsma om lokale en regionale energiebedrijven te privatiseren. Aanstaande maandag zou de Kamer een technisch overleg hebben over een nieuw wetsvoorstel van de minister hierover. Gisterenmiddag werd echter besloten dat overleg op te schorten, omdat er nog teveel onduidelijkheden bestaan.

Met name PvdA'er Crone maakt zich erg kwaad over de beslissing van de minister. ,,We zitten midden in een discussie over de privatisering en de minister plaatst ons nu voor een voldongen feit.'' Het draagvlak voor privatisering kalft volgens Crone in rap tempo af. ,,Deze week verklaarde werkgeversvereniging MKB Nederland zich tegen, de Consumentenbond is ook met iets bezig. Dit is strict juridisch wellicht in orde, maar zeer ongepast.''

Crone hoopt dat er in de deal tussen EZ en Obragas een mogelijkheid tot ontbinding van de beslissing is opgenomen, want ,,de Kamer kan binnenkort wel eens beslissen dat privatisering van regionale bedrijven helemaal niet mag.''

EZ laat desgevraagd weten dat van een dergelijke clausule geen sprake is. ,,De minister houdt zich aan de regels en het is puur toeval dat deze beslissing zo vlak voor het Kamerdebat valt'', aldus een woordvoerder van de minister. Hij laat weten dat het moment van de beslissing, zo dicht op het debat over privatisering, ,,puur toeval'' is: ,,Als we het besluit hadden uitgesteld, was de minister onbehoorlijk bestuur verweten''.

CDA'er Van den Akker is woedend: ,,Ze passeert ons gewoon. De enige oplossing is dat een nieuwe minister van Economische Zaken de hele wet terughaalt en met een beter voorstel komt: pas privatiseren als de markt volledig vrij is.'' Ook de rol van de VVD wordt door beide fracties bekritiseerd. ,,Zij hebben de motie ondertekend op basis waarvan de beleidsregels zijn opgesteld, maar nu lijken ze zich daar weer vanaf te keren'', aldus Van den Akker.

VVD'ster Voûte ontkent dat er sprake is van een tournure van haar fractie. Wel zegt ze dat de minister volledig in haar recht staat om de privatisering van Obragas nu goed te keuren.