Delissen aangesteld als hoofdcoach HGC

Hockeyhoofdklasser HGC heeft Marc Delissen aangesteld als trainer-coach van de mannenploeg. De oud-international volgt aan het einde van het seizoen Sonja Thomann op, die na zes seizoenen op last van het bestuur vertrekt bij de club uit Wassenaar. Naar een assistent-trainer is de leiding van de huidige nummer vier uit de Nederlandse hoofdklasse nog op zoek.

Delissen (37) fungeerde sinds afgelopen zomer al als assistent van de 37-jarige Duitse, die drie jaar geleden aantrad als de eerste vrouwelijke hoofdcoach van een mannenploeg. Onder haar leiding bereikte HGC tweemaal de play-offs. Daarin werd de club beide keren in de halve finales uitgeschakeld door de latere kampioen, respectievelijk Bloemendaal en Den Bosch. Twee maanden geleden besloot het bestuur de samenwerking na dit seizoen te beëindigen. ,,Een preventieve maatregel, want we wilden voorkomen dat de sleet erop zou komen'', aldus vice-voorzitter Madeleine Buise.

Delissens benoeming kwam mede tot stand op voorspraak van de spelersgroep. ,,We hebben ze één voor één gepolst en opvallend vaak viel daarbij de naam van Marc Delissen'', zegt Buise. ,,Hij is niet alleen een HGC'er in hart en nieren, maar loopt daarnaast over van ervaring. Zoals dit seizoen is gebleken weet hij die op handzame wijze te vertalen naar de spelers.''

Eind vorig jaar trad Delissen (261 interlands, 98 doelpunten) al op als vervanger van Thomann, die de laatste vier duels vóór de winterstop moest missen wegens zwangerschapsverlof. Zonder puntenverlies doorstond de voormalig assistent van de nationale ploeg (1999-2000) die serie, waardoor HGC de eerste helft van het seizoen beëindigde als medekoploper.

Delissen speelde veertien jaar (1983-'97) op het hoogste niveau voor HGC, de club waarmee hij twee keer (1990 en 1996) landskampioen werd. Zijn grootste successen vierde de advocaat uit Den Haag evenwel met het Nederlands elftal. De spelverdeler won de Europese titel (1987), en leidde de ploeg als aanvoerder naar de wereldtitel (1990) en de olympische titel (1996). Van zijn lichting is Delissen na Ronald Jansen (Den Bosch) en Jacques Brinkman (Schaerweyde) de derde oud-international die aantreedt als hoofdcoach.

    • Mark Hoogstad