Bedrijfsauto's vaker gestolen dit jaar

Het aantal diefstallen van bedrijfsauto's is begin dit jaar fors gestegen. In het eerste kwartaal verdwenen 1.198 auto's, 15 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Vooral lichte bedrijfswagens met een gewicht tot 3.500 kilo zijn populair bij autodieven.

,,Nederland is het jachtgebied van een paar buitenlandse dadergroepen'', zegt directeur Guus Wesselink van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit dat de cijfers gisteren bekend maakte. ,,Vooral lichte bestelbusjes met een dubbele cabine zijn bij de dieven uit met name Oost-Europa geliefd.'' Daarnaast verplaatsen dieven hun belangstelling naar bedrijfswagens, omdat personenauto's steeds beter beveiligd zijn, zegt Wesselink.

De stichting, waarin overheid en diverse organisaties deelnemen zoals de BOVAG en de Bond voor Verzekeraars, bepleit het inbouwen van startonderbrekers in bedrijfsvoertuigen. In personenauto's is dit sinds 1998 verplicht. Ook controleert de douane op aandringen van de stichting strenger op uitgaande voertuigen. ,,En de sleuteldiscipline moet groter'', zegt Wesselink. ,,Bij veel bedrijven wordt slordig met sleutels omgesprongen. Soms staan busjes gewoon met de sleutel in het contactslot voor de deur.''

Van de lichtere voertuigen is het merk Volkswagen bij dieven het meest geliefd. In het eerste kwartaal werden vooral in Gelderland, Brabant en de regio Amsterdam veel Volkswagenbusjes gestolen.

Het aantal lichte bedrijfsbusjes dat na een diefstal wordt teruggevonden, daalde van ruim 38 procent naar 33. De gemiddelde verzekeringswaarde van deze busjes bedraagt 12.000 euro. De zwaardere bedrijfswagens, waarvan er in het eerste kwartaal 113 verdwenen, duiken in 62 procent van de gevallen weer op. Deze wagens worden soms alleen gestolen om de lading er uit te kunnen halen, waarna het voertuig op een willekeurige plaats wordt achtergelaten.