Ahold onderuit op beurs na jaarverslag

Het supermarktenconcern Ahold heeft in minder dan 24 uur ruim 10 procent aan beurswaarde verloren. Aanleiding tot de koersval zijn twijfels over de daadwerkelijke winstgevendheid van het bedrijf.

Gisteren publiceerde het moederbedrijf van Albert Heijn zijn jaarverslag waaruit blijkt dat een kwart van de nettowinst via de verkoop van onroerend goed en via financiële transacties is behaald. ,,Daarmee is de kwaliteit van de winst teruggelopen'', stelt financieel analist F. de Boer van ING Barings.

Ahold presenteerde vorige maand een nettowinst over 2001 van 1,1 miljard euro. Wanneer dit resultaat via de Amerikaanse boekhoudmethode (US Gaap) wordt herrekend valt de winst 80 procent lager uit. Naar nu pas blijkt heeft Ahold vorig jaar een winst van 137 miljoen euro geboekt op de verkoop van onroerend goed, deels via het verkopen en terughuren (sale and lease back-constructies) van winkelpanden. Nog eens 133 miljoen euro werd verdiend via transacties met derivaten zoals valuta-contracten. In vergelijking met een jaar eerder daalt de winst volgens de US Gaap-methode met 85 procent.

Ahold zegt in een reactie de kritiek van de financiële markten te begrijpen, maar het concern wijst erop dat het te maken heeft met verschil in boekhoudregels tussen de Verenigde Staten en Nederland.

Dat de winst volgens Amerikaanse maatstaven uiteindelijk op slechts 119,8 miljoen euro uitkomt, heeft ook te maken met een forse afwaardering op de Argentijnse winkelketen Disco. Door de financiële crisis in Argentinië boekte Ahold 728 miljoen euro aan goodwill (ooit betaalde overnamepremie) af, omdat de daadwerkelijke waarde van de keten sterk is gedaald. Dit is volgens Nederlandse boekhoudmethoden niet noodzakelijk.

,,Het bedrijf doet op zich niets fout, maar het gaat om de communicatie'', stelt analist De Boer. ,,Ahold is erg gespitst op de waardering van zijn aandeel, maar een eerste vereiste is dan wel een winst presenteren zonder toeters en bellen''.

Het is niet voor het eerst dat de cijfers van Ahold met scepsis worden ontvangen door de financiële markten. Voor de presentatie van de jaarcijfers ging de koers al onderuit toen er twijfels waren rond de omzetcijfers. Ahold presenteerde een deel van de omzetgroei als autonome verkoopstijging (dus exclusief overnames), terwijl de gestegen omzet deels afkomstig was van recent overgenomen bedrijven.

Uit het gisteren verschenen jaarverslag blijkt verder dat de R. Tobin vorig jaar de bestbetaalde bestuurder binnen Ahold was. Hoewel de Amerikaan eind augustus is vertokken, incasseerde hij een salaris 750.000 euro, een bonus van 3,9 miljoen en bedroegen de pensioenlasten 873.000 euro. Daarmee kwam de totale betaling aan de gepensioneerde Tobin uit op 5,5 miljoen euro. Bestuursvoorzitter C. van der Hoeven komt uit op een totaal van 3,3 miljoen euro. Ten opzichte van een jaar eerder betekent dit een stijging van 71 procent. Dat is vooral een gevolg van de gestegen bonus die betrekking heeft op de resultaten in het jaar 2000. Door de uitoefening van ruim 100.000 opties behaalde hij tevens een (al of niet papieren) winst van 1,7 miljoen euro.