`Afboeking Vodafone'

Telecombedrijf Vodafone moet de bedrijven die het sinds 2000 voor in totaal 200 miljard dollar (228 miljard euro) heeft overgenomen waarschijnlijk ook gaan afwaarderen, in navolging van branchegenoten. Analisten en fondsbeheerders houden alvast rekening met een afschrijving van ongeveer 14 miljard dollar. Een enkeling verwacht zelfs een afschrijving van meer dan 50 miljard dollar.

Het Japanse NTT waardeerde zijn buitenlandse belangen gisteren af met meer dan 10 miljard dollar. Het leed daardoor een jaarverlies dat twee keer zo groot was als verwacht. In Europa hebben France Telecom en het Nederlandse KPN recentelijk grote verliezen bekend gemaakt als gevolg van afwaarderingen.

,,Vodafone zet een stoer gezicht op, maar er is enige druk van investeerders'', om te herwaarderen, aldus een Londense fondsbeheerder. Een woordvoerder van het telecombedrijf zegt dat aan het eind van elk jaar de waarde van bezittingen opnieuw wordt vastgesteld. Vodafone komt op 28 mei met jaarcijfers.