100% ISIS

Andrew McLachlan, Choc Electrique, Auch, Heath Brunner, Vince Watson: zelfs in de dance-scene zijn dat niet direct grote namen. Maar nu hun platen aan elkaar gemixt zijn door 100% Isis, dj en mediapersoonlijkheid tegen wil en dank – want meisje, mooi en burgemeestersdochter – wordt hun bereik verveelvoudigd.

Van de pakweg 500 tot 1.000 exemplaren die er van hun 12-inch-singles worden weggezet naar een oplage van tienduizenden: dat is de `multiplier' van zo'n dj-mixplaat. Wat obscure muzikanten op hun zolderkamers in elkaar zetten, brengt Isis onder de mensen.

Als de dj van dienst zijn of haar vak verstaat, krijgen zulke losse dansnummers hun betekenis en samenhang pas in de mix, in wat vooraf gaat, wat erop volgt, hoe ze aan elkaar gesmeed zijn, waar de climaxen liggen. 100% Isis is duidelijk meer dan een pin-up achter de draaitafels, want haar mix werkt ook thuis op de bank voor de volle zeventig minuten. De stampende 4-to-the-floor-beat van house en techno krijgt hier uiteenlopende vertolkingen, van relatieve rustpunten als Libre van het Weense duo Lo tot de rollende, Braziliaanse `batucada'-achtige ritmes van Luv On My Mind (Sensor).

Zo blijkt dat de hypnotiserende, dwingende aantrekkingskracht van deze verzamelde boemklap-ritmes zich onttrekt aan rationele analyse. Isis maakt de zwetende opwinding van de dansvloer ook in de huiskamer voelbaar, terwijl de bassen zo diep zijn ingemixt dat bij hardvochtiger volumes de buren zullen smeken om genade.

100% Isis: Reformation (N.E.W.S. 541416500681)