Wat doen de kinderen

Poetsen

Wat gebeurt er allemaal op zee? Hoe schoon is zeewater en hoeveel zand ligt er in de zee? In het Scheveningse Sealife heeft Rijkswaterstaat een expositie ingericht, die gaat over Nederland en de Noordzee, zand en zee in beweging. Nieuw is ook de tentoonstelling Wauw! Wat een Klauw! over krabben, kreeften en garnalen. En klauwen of scharen hebben ze! Wat dacht je van de agressieve bidsprinkhaankreeft die met zijn sterke scharen glas van wel 1,5 cm dik kan breken. Of de poetsgarnaal, die vissen een gratis poetsbeurt geeft voor een gratis maal. Maar de grootste klauwen (doorsnede een meter!) heeft de Japanse Spinkrab, die met gemak een auto, bijvoorbeeld een Mini Cooper, met zijn klauwen kan grijpen. Andere bewoners van Sealife: de vuurgarnaal, Noordzee spinkrab, degenkrab, roggen, zeepaardjes, haaien en tropische vissen. Elke dag wordt er in het Noordzee theater ook vier keer de Shark Academy gegeven met verhalen over haaien, er worden haaienkaken- en tanden getoond en wie na afloop de haaienvragenlijst goed invult ontvangt een haaiendiploma.

Nederland en de Noordzee, Wauw! Wat een Klauw! en Shark Academy (12u30, 13u30, 14u30 en 15u30 elke dag; deze tijden veranderen regelmatig) in Sealife, Strandweg 13, Scheveningen. Open dag 10-18u. Toegang kinderen van 4 t/m 11 jaar E6, vanaf 12 jaar E9 en 65+ E7. Inl 070-3542100.

Verzamelen en bewaren

Op de expositie Het Verdwenen Museum zijn natuurhistorische verzamelingen van 1750 tot 1850 te bewonderen. Zo kan je zien wat er vroeger verzameld werd; hoe ze bloemen droogden, mummies balsemden en in doeken wikkelden en hoe dieren op sterk water werden gezet. Misschien heb je zelf ook wel een verzameling, maar hoe moet je die bewaren? Onder het motto Wie wat bewaart heeft wat, gaan kinderen in het Teylers Museum op zondagmiddagen in de maanden april, mei en juni zelf dingen maken om te bewaren voor later. Zo kan je zondag 7 april een ding of dier voor eeuwig vastleggen. Want vroeger moesten er van alle vondsten zoals botten, schelpen, dieren, planten etc tekeningen worden gemaakt, omdat de fotografie nog niet bestond. Je mag zelf een keus maken welke vondst je wil tekenen. Daarna wordt er een fantasiebeest van klei gemaakt en op sterk water gezet.

Verzamelen, knutselen en bewaren in Teylers Museum, Spaarne 16, Haarlem voor kinderen van 7 t/m 12 jaar op zondagmiddagen in april, mei en juni van 14-16u. Kosten E5,50 per kind. Res 023-5319010.

Speuren

In stukjes open zand, langs poeltjes en plasjes in de duinen zie je vaak - als je goed kijkt - allemaal sporen. Zijn het vossen, konijnen, meeuwen of was het toch een ree? Zondagochtend 7 april om 10u is er onder leiding van een excursieleider een dierenspoorexcursie door het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Verzamelen bij het informatiepaneel van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland op de parkeerplaats van de ingang Koevlak van de Kennemerduinen, Zeeweg, Overveen. Neem een vergrootglas, sporenboekje of een verrekijker mee. Res 023-5411123, deelname is gratis.

Voorlezen

In de drie bibliotheekvestigingen van de Openbare Bibliotheek in Den Haag: Loosduinen, Nieuw Waldeck en Transvaalkwartier staat de maand april in het teken van de peuters, 0-4 jarigen. Iedere bibliotheek heeft zo zijn eigen activiteitenprogramma voor peuters en hun ouders. Er wordt voorgelezen, ouders krijgen informatie over prentenboeken en er is een speurtocht, die ouders zelf met hun kind in de bibliotheek kunnen doen. Zaterdag 6 april is er een peuterinformatiemarkt in samenwerking met buurthuis Tandem in de Engeringstraat 46 en de speel-o-theek. Voor peuters wordt er voorgelezen, is er peutergym en theater De Mammies speelt de voorstelling Een grote ezel. De toegang tot de informatiemarkt is gratis, voor het theater is de toegang E1 voor peuters en E2,50 voor ouders. Res 070-3971586.

In bibliotheek Transvaalkwartier aan het Hobbemaplein 30 kunnen peuters een Waar is Dikkie Dik?-speurtocht door de bibliotheek doen en op donderdag 11 en 18 april wordt er van 14-14u45 geknutseld en voorgelezen. Toegang gratis. Inl 070-3534561.

Interviewen

Eerst schreef ze een paar uurtjes in het weekend en nu zit ze vier dagen per week achter haar laptop in de keuken. Schrijfster Mirjam Oldenhave (1960) gaf ook toneellessen en speelde zelf mee in een theatergroep: Magnolia; vooral prettig gestoorde vrouwenrollen. Erg leuk vond ze dat, maar ook zwaar. Daarom besloot ze in 1994 te stoppen. Ze verhuisde naar Amsterdam, waar ze verliefd werd op een Amsterdammer. Ze acteerde in een kindertheatervoorstelling Bravo en eigenlijk toevallig koos ze voor een cursus `Schrijven voor Kinderen'. Die cursus duurde vier jaar en in het vierde jaar kwam haar eerste boek uit: het prentenboek Mama!. Na Mama! schreef ze tot nu toe Een vriendin met vuisten, Erin geluisd!, Donna Lisa, Pizza Pikante en Wedden van wel! Zondag 7 april van 14-15u30 is te gast in de De Drvkkery, Middelburg en wordt ze geïnterviewd door leerlingen van de Openbare Basisschool Middelburg. Iedereen die van lezen houdt mag erbij komen zitten, maar kinderen gaan voor. De toegang is gratis. Adres van de Drvkkerij: Markt 51, Middelburg. Inl 0118-886882/886861 of drvkkery@de-drvkkery.nl.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.