Voorkeur Theater

Ivanov

Voor ons zijn Shakespeare's tragische helden van vroeger tijden, maar in Rusland lopen ze nog altijd vrij rond. Toergenev schiep de Koning Lear van de steppe en Tsjechov schiep met Ivanov de Russische Hamlet. Herhaaldelijk vergelijkt de uitgebluste titelheld van Ivanov zichzelf met Hamlet. De geestelijke nood, de levenstwijfel, de besluitenloosheid zijn hetzelfde. Maar bovenal richten zowel Hamlet als Ivanov in al hun oprechtheid een ravage aan in hun omgeving. Mirjam Koen regisseert een snelle Ivanov bij het Onfhankelijk Toneel met een sterke cast. Bert Luppes, als de levensmoede titelheld, zeurt als Bert (van Ernie), wentelt in zelfbeklag en zelfhaat, maar blijft sympathiek. Romana Vrede, als het buurmeisje dat verliefd is op Ivanov, geeft hem met haar levenslustige, krachtige spel goed tegenwicht. Ria Eimers en Joke Tjalsma als de geldzieke roddeltantes vormen een perfect paar. Eerder regisseerde Koen met succes De Woudduivel (een voorstudie van Oom Wanja) die nu in reprise gaat, samen op toernee met Ivanov, met dezelfde spelers en in hetzelfde weidse decor. Inl 010-4780281 of www.ot-rotterdam.nl

T/m 14 april Schiecentrale Lloydstraat Rotterdam, daarna op toernee.

Een vriendelijk stuk over aardige mensen

In dit absurde, nieuwe toneelstuk van Esther Gerritsen, gespeeld door het Arnhemse gezelschap Keesen&Co, treden drie totaal onhandige en ontwrichte personages op. Ze komen met hoge verwachtingen bij elkaar op bezoek om vervolgens met diepe onvrede huiswaarts te keren. De acteurs Wim Bouwens, Ad Knippels en Monique Kuijpers vormen een toonbeeld van onvermogen om ook maar iets van elkaars gezelschap te maken.

5 april De Gruitpoort, Doetinchem; 6 april Bellevue, Amsterdam.

Lof der waanzin

Absurdistisch amusementstheater van de Vlaamse kleinkunstenaars Mich en Raf Walschaerts, alias Kommil Foo.

Vrolijke vondsten, spitse sketches, lekkere liedjes, rare attributen en onverwachte effecten, van een doorgezaagd (maar doorzingend) weesmeisje tot een zot verhaal over de God van de donder en de God van de jacht, die in botsing komen met de God van de ingewikkelde toestanden.

5 april Maastricht Theater aan het Vrijthof, 6 april Sittard Stadsschouwburg, 10 april Rijswijk Schouwburg, 11 april Schiedam Theater aan de Schie.

En verder

Out now! cabaretdebuut van Jan Jaap van der Wal 6 april Gouda Schouwburg, 9 april Doetinchem Amphion; De Gelukkige Huisvrouw met Hadewych Minis 5 april Isala Cap. a/d IJssel, 9 april Toneelschuur Haarlem, 10 april Centrum voor de Kunsten Roermond, 11 april Speeldoos Baarn; Michael, jongerenvoorstelling van Toneelgroep Amsterdam 11 t/m 21 april Klein Carré Amsterdam; Freefight door Najib Amhali 5 april Delft De Veste, 6 april Tiel Agenietenhof, 9 april Gorinchem De Nieuwe Doelen, 10 april Franeker De Koornbeurs, 11 april Leeuwarden De Harmonie.