Voorkeur Bioscopen

The Navigators

In zijn meest recente film keert Ken Loach terug naar de losse, documentaire stijl van zijn film Riff Raff (1991) waarin hij een groepje Londense bouwvakkers portretteerde. Toneel van The Navigators zijn de Engelse spoorwegen ten tijde van de privatisering in 1995. Met pijnlijke ironie onttakelt Loach de gevoelens van vriendschap en loyaliteit van een groepje spoorwegarbeiders, dat zich van de ene op de ander dag van kameraden tot concurrenten ziet. De contraproductiviteit er is evident en daarom zo pijnlijk. De grotendeels uit plaatselijke, Zuid-Yorkshire stand-up-comedians gerecruteerde cast weet de uiteenvallende kameraadschappelijkheid tussen de mannen overtuigend te brengen.

Regie: Ken Loach. Met: Joe Duttine, Tom Craig, Venn Tracey, Steve Huison en Dean Andrews. In Amsterdam: Calypso; Nijmegen: Lux; Rotterdam: Lantaren/Venster.

Fat Girl

De Franse regisseur Catherine Breillat ontmythologiseert in Fat Girl hardhandig de eerste seksuele ervaring van twee zussen. Als hun eerste keer eenmaal achter de rug is, blijkt de wereld nog even harteloos als daarvoor. De lelijke en mooie zus haten elkaar, maar de restanten maatschappelijk gewenste liefde die zij voor elkaar voelen zijn aandoenlijker dan het haten schokkend is.

Regie: Catherine Breillat. Met: Anaïs Reboux, Roxane Mesquida, Arsinée Khanijan. Amsterdam: Bellevue/Calypso, Filmmuseum. Den Haag: Filmhuis. Nijmegen: Lux. Rotterdam: Lantaren/Venster. Utrecht: 't Hoogt.

Atanarjuat

Drie uur durende verfilming van Atanarjuat, the fast runner, een Inuit-legende, is zowel een kostuumfilm als een kostuumdocumentaire. De film is op de eerste plaats gemaakt voor Inuit, maar de rest van de wereld mag ook opgewonden meekijken. Regisseur Zacharias Kunuk, die eerder een groot aantal documentaires over het verleden van de Inuit maakte, kreeg voor de eerste film in het Inuktitut de Camara d'or voor het beste debuut op het filmfestival van Cannes.

Regie: Zacharias Kunuk. Met: Natar Ungalaaq, Sylvia Ivalu. In 7 bioscopen.

En verder

Gosford Park in meer dan 12 theaters; De Stand Van de Zon Amsterdam: Kriterion. Bergen op Zoom: Cinemactueel. Den Haag: Filmhuis. Eindhoven: Plaza Futura. Roosendaal: City. Rotterdam: Lantaren/Venster. Tilburg: Cinecitta; Hedwig And The Angry Inch Amsterdam: Kriterion, Melkweg Cinema. Minoes in meer dan 15 theaters; Moulin Rouge in meer dan 8 theaters; Royal Tenenbaums Amsterdam: Pathé Tuschinski Arthouse, Kriterion, Pathé Arena. Den Haag: Metropole. Eindhoven: Pathé. Groningen: Camera. Leiden: Lido. Rotterdam: Cinerama. Utrecht: City/Movies.