Voorkeur Beeldende Kunst

Edgar Degas

Met De tijd van Degas probeert het Gemeentemuseum Den Haag een beeld te schetsen van Parijs in de tweede helft van de negentiende eeuw. Spil van de expositie vormt een aantal topwerken die het Musée d'Orsay in bruikleen gaf. Van Edgar Degas (1834-1917) zijn veertien schilderijen te zien. Degas is een complex personage in de kunstgeschiedenis: hij was enerzijds een voorvechter van het nieuwe en organiseerde in 1874 de eerste grote expositie van impressionisten, anderzijds bleef hij houden van het strakke neo-classicisme van Ingres en de zwierige romantiek van Eugène Delacroix. Op de tentoonstelling wordt per zaal wild van het ene thema naar het volgende gehopst. Door de summiere toelichting bij de werken heeft het weinig zin om te proberen er een coherent tijdsbeeld uit te destilleren, maar het is de vraag of dat zo erg is. Wie de kans krijgt oog in oog te staan met Degas' Familie Bellelli (1858-1867), De schommel van Auguste Renoir (1876) of het bizarre Portret van Madame M. van Henri Rousseau (1895-1897), maakt zich er niet meer druk om dat de drie doeken van andere planeten zouden kunnen komen. Adembenemend mooi opgesteld en uitgelicht zijn zes postuum in brons gegoten beeldjes van Degas van een danseres die, als in een filmpje, haar armen en benen telkens een stukje beweegt.

De tijd van Degas t/m 14 juli in het Gemeentemuseum Den Haag, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Di-zo 11-17u.

Gestroomlijnd Zilver

De eerste decennia na WO II ging de zilverindustrie door een moeilijke fase. In dat licht is het opmerkelijk dat ontwerper Gustav Beran (1912) in die periode niet alleen veel gebruikszilver ontwierp, maar ook grote objecten. Zijn ontwerpen zijn te zien op een overzichtsexpositie in het Nederlands Goud-, Zilver- en Klokkenmuseum. Gestroomlijnd Zilver onderstreept Berans status als grote vernieuwer. Mede door hem heeft de Nederlandse zilversmederij het klassieke ingeruild voor het moderne. Gestroomlijnd Zilver van Gustav Beran t/m 30 juni in het Ned Goud-, Zilver- en Klokkenmuseum, Kazerneplein 4, Schoonhoven. Di-zo 12-17u

Luigi Ghirri

De Italiaanse fotograaf Luigi Ghirri schijnt een sloddervos te zijn geweest. Maar in zijn foto's is van nonchalance geen spoor te vinden.

Afgewogen en bedachtzaam is zijn werk, opgenomen in het ruime retrospectief dat te zien is in het Nederlands Foto Instituut. Ruim tweehonderd foto's hangen er, de vroegste uit het begin van de jaren zeventig, de recentste gemaakt kort voor zijn dood in 1992, 49 jaar oud.

Luigi Ghirri, Het denken in beelden. Retrospectief 1969-1992. T/m 5 mei in Ned. Foto Instituut, Witte de Withstraat 63, Rotterdam. Open di t/m zon 11-17 u.

Margareta de Heer

Margareta de Heer was ooit een Friese `celebrity', een van die zeldzame, 17de-eeuwse vrouwen die méér durfden te presteren dan huisvlijt. Tussen de pronkkasten van het Eysingahuis, onderdeel van het Fries Museum, is nu een curieuze expositie over een vergeten kunstenares te zien. Zij portretteerde met encyclopedische precisie vlinders, torren, mestkevers, hoenders, pauwen en hanen, de weinig spectaculaire dieren des velds, die bij een geduldig en uitvergroot kijken tòch nog spectaculair kunnen worden.

Margareta de Heer; Dè Friese kunstenares van de 17de eeuw t/m 2 juni in het Fries Museum, Turfmarkt 11, Leeuwarden. Di t/m zo 11-17u.

En verder

De geschilderde geheimen van Michael Sweerts (1618-1664) t/m 20 mei in het Rijksmuseum, Stadhouderskade 42, Amsterdam. Dag 10-17u; Lucebert, schilder-dichter t/m 5 mei in het Cobra Museum voor Moderne Kunst, Sandbergplein 1-3, Amstelveen. Di-zo 11-17u; Schijngestalten van Hannah van Bart t/m 28 april, Dromen van Holland en Gerrit Willem Dijsselhof t/m 12 mei in het Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Di-zo 11-17; Moderne Meesters t/m 2 juni in het Chabot Museum, Museumpark 11, Rotterdam di t/m vr 11-16u30 za 11-17u, zo 12-17u; Van Gogh & Gauguin t/m 2 juni in het Van Gogh Museum, P. Potterstraat, Amsterdam dag 9-21u, ma do 9-19u.