Twee banken lopen weg bij `redding' mediaconcern Kirch

Twee grote schuldeisers van het Duitse mediabedrijf Kirch hebben zich teruggetrokken uit de onderhandelingen over de schuldsanering van de onderneming.

Daardoor is de kans op faillissement van Kirch, dat met de zender ProSiebenSat1 de grootste commerciële omroep van Duitsland in handen heeft, sterk toegenomen. De opgestapte schuldeisers zijn Commerzbank en DZ Bank.

Beide banken zijn de onderhandelingen met aandeelhouders gestopt nadat geen overeenkomst kon worden bereikt over een overbruggingsfinanciering van 150 miljoen euro. Dit bedrag is nodig om Kirch, dat een schuld met zich meetorst van 6,5 miljard euro, de komende acht weken te laten draaien. Door de stopzetting van de gesprekken dreigt de bodem van de kas binnen enkele dagen in zicht te komen.

Grootaandeelhouder in Kirch is de kleurrijke entrepreneur Leo Kirch die een conglomeraat aan mediabedrijven en televisierechten bezit zoals de Formule 1 en de voetbalwedstrijden van de Duitse Bundesliga en de WK voetbal in 2002 en 2006. Minderheidsaandeelhouders in de onderneming zijn mediamagnaat Rupert Murdoch en Silvio Berlusconi, de premier van Italië, en de Saoedische prins Alwaleed. Deze partijen onderhandelen nu verder met twee andere grote schuldeisers: HypoVereinsbank en de Bayerische Landesbank.

De minderheidsaandeelhouders streven mogelijk naar een meerderheidsbelang in Kirch. Door een kapitaalinjectie van 800 miljoen euro zouden zij tezamen een belang van 60 procent krijgen in het netwerk van mediabedrijven, waarvan KirchMedia het hart vormt. Leo Kirch had de gewoonte om zijn expansie te financieren met geleend geld. Vooral de koop van een groot aantal uitzendrechten heeft het bedrijf in een benarde positie gedrukt. Naast de schuld bij de banken hebben ook andere media-ondernemingen nog geld tegoed.

De Duitse politiek is ontstemd over de gang van zaken en propageert al enige tijd een `nationale oplossing'. De Duitsers hebben liever niet dat buitenlandse partijen aan het roer staan bij Kirch.