TONEEL

Dochters van Kabuki

Een courtisane die in een leeuw verandert, oogverblindend mooie kostuums, uitbundige maskers van make-up, en verfijnde roerloze poses: op het Wereld Muziektheater Festival is deze week Japans kabuki-theater te zien. Traditionele kabuki wordt door mannen gedomineerd, maar de twintig vrouwen van Musume Kabuki (`Dochter van Kabuki') uit Nagoya weten deze traditie met succes te doorbreken. Oorspronkelijk was de kabuki trouwens juist voor vrouwen; een nachtclub-act voor hoeren om zich zo verleidelijk mogelijk te presenteren.

In het Amsterdamse Muziektheater, en elders in het land, is de voorstelling Kagami Jishi (`de geest van de leeuw en het meisje') te zien. De avond begint met de Sanbaso, de openingsdans door een clown. Vervolgens een concert voor de shamisen, een driesnarige luit van kattenvel. Dan volgen de Sagi Musemu, de dans van de reiger, en de leeuwendans uit de titel. Een orkest van allerlei trommeltjes en gongs imiteert sneeuwbuien, windvlagen en seizoenen.

Op 9 en 11 april Muziektheater Amsterdam. Tournee t/m 20 april langs Eindhoven, Tilburg, Utrecht, Rotterdam en Den Haag. Inl 020-606 0950 of www.wmtf.nl