Stil als de sneeuw

Amerikaanse acteursfilms over disfunctionele families hebben de eigenschap om boven de bedrijfstak en zichzelf uit te stijgen en, evenals wijn uit een goed oogstjaar, met de jaren dieper te kleuren. Zie bij voorbeeld Woody Allens Interiors (1978) of Bill Forsyths Housekeeping (1987). Hetzelfde geldt voor One True Thing, waarin de upper-middle-classfamilie Gulden door de kankerdiagnose bij moeder Kate (Meryl Streep) met haar eigen verzwegen ressentimenten en verkruimelde samenhang wordt geconfronteerd. Spil van het Gulden-gezin is vader George (William Hurt), een gewaardeerde literatuurprofessor en essayist, wiens debuutroman Comeback Inn echter al jaren onaf in zijn studeerkamer ligt. George verplicht dochter Ellen (Renée Zellweger) min of meer tot onderbreking van haar New Yorkse journalistencarrière om haar moeder bij te staan. En zoals George de naar zijn waardering hunkerende dochter en non-academische ambities van zoon Brian (Tom Everett Scott) al jaren negeert, zo ontkent hij de verslechterende gezondheid van zijn echtgenote en zijn gemankeerd literatorschap met avontuurtjes en drank.

Carl Franklins in het bedrieglijk idyllische New Jersey gefilmde drama (naar Anna Quindlens roman) doorloopt bijna drie seizoenen. Die werden in al hun vergankelijke schoonheid door cameraman Declan Quinn (die ook Mike Figgis' Leaving Las Vegas fotografeerde) zo tastbaar op celluloid vastgelegd, dat je je als toeschouwer diep bewust bent van het verstrijken van de levenstijd. Over One True Thing ligt – net als over Housekeeping en Interiors – de schaduw van de breekbaarheid van het leven en de familiebanden. Oud-tv-acteur Franklin, die als regisseur de twee opmerkelijke noir-thrillers One False Move en Devil in a Blue Dress maakte, bewerkstelligt wonderen met zijn cast. Indrukwekkend is vooral Zellweger, die on-Hollywoods introspectief de moeilijke, dragende rol van Ellen (`Ellie' voor haar naasten) vormgeeft. Ellen wordt in de onopvallende raamvertellingconstructie van het verhaal door een advocaat ondervraagd, omdat haar moeder uiteindelijk is gestorven aan een overdosis vermalen morfinetabletten. Wie haar deze uit humanitaire overwegingen heeft verstrekt, blijkt in het slot, wanneer de wereld stil is als de sneeuwresten op het graf van Kate Gulden.

One True Thing (VS 1998, Carl Franklin), Net5, 20.30-22.45u.