`Staaltarief nekt firma's in Amerika'

Amerikaanse metaalverwerkende bedrijven zullen aanzienlijke economische schade oplopen als ze geen ontheffing krijgen voor het invoertarief op buitenlands staal. Meer dan 1.500 ondernemingen hebben inmiddels bij de overheid een aanvraag ingediend voor de importheffing, die vorige maand van kracht werd. De tarieven op staalproducten kunnen oplopen tot 30 procent.

,,De heffing betekent een kostenstijging van vele miljoenen dollars en ik vraag me af of we dat aankunnen zonder het beperken van de productie en het verlies van arbeidsplaatsen'', verklaart David Gullickson van het bedrijf Tube Technology in Houston. Zijn bedrijf maakt pijpen voor gas- en oliewinning, waarvoor een staalsoort wordt gebruikt die niet in de VS verkrijgbaar is.

Precision-Marshall Steel, een firma in Washington gespecialiseerd in mallen voor gereedschap met 100 werknemers in dienst, vreest door de invoertarieven eveneens in grote moeilijkheden te zullen komen.

Industrieel analist Charles Bradford twijfelt of de regering Bush naar de klachten zal luisteren en de ontheffingen zal honoreren. ,,In het verleden zijn Amerikaanse regeringen op dit gebied altijd heel terughoudend geweest. Ontheffingen druisen in tegen het hele idee van het invoeren van tarieven.''

De vakbonden, verenigd in de United Steelworkers of America, die de invoerheffing hebben toegejuicht, menen dat de klachten van staalverwerkende bedrijven ongegrond zijn. ,,Het argument dat er onvoldoende aanbod van zekere staalproducten in de VS is, klinkt als krokodillentranen. Er moeten geen gaten en uitzonderingen komen voor de opstelling van de regering.''