Soldaten op oefening neergeschoten

Twee militairen van het Korps Commandotroepen zijn gistermiddag tijdens een schietoefening op de Oirschotse Heide neergeschoten. De geweren, die normaal gesproken worden geladen met losse flodders, waren nu gedeeltelijk geladen met scherpe munitie. Hoe de munitie tussen de losse flodders terecht is gekomen, is nog onduidelijk. De Koninlijke Marechaussee heeft een onderzoek ingesteld.

De commando's, afkomstig uit Roosendaal, waren voor een oefening te gast op de Ruyter van Stevinckkazerne in Oirschot. Tijdens de oefeningen schieten militairen op elkaar met losse flodders. Maar deze keer werd een 25-jarige militair in zijn been getroffen door scherpe munitie. Hij werd gisteren onder narcose geopereerd en ligt nog in het ziekenhuis. Zijn 24-jarige collega, die ook in zijn been werd geschoten, was er minder ernstig aan toe en kon ter plekke worden behandeld.

Volgens de voorlichter van de marechaussee in het district Brabant-Limburg, J. Marechal, is het verschil tussen scherpe munitie en losse flodders duidelijk te zien: ,,Scherpe munitie heeft een spitse kogelpunt, terwijl losse flodders een platte punt hebben. De kogels worden in een houder geplaatst. Wanneer de munitie zich eenmaal in de houder bevindt, is het verschil niet meer te zien, omdat alle munitie dezelfde achterkant heeft.'' Normaal gesproken laden de commando's de geweren zelf.

,,Het onderzoek zal moeten uitwijzen of er opzet in het spel was of dat er sprake was van een vergissing'', aldus Marechal. Eerdere soortgelijke incidenten zijn bij hem niet bekend.