Roberto (5) fietst alleen 30 kilometer van Wijchen naar Oss

Een vijfjarige jongen uit het Gelderse Wijchen heeft gisteren in z'n eentje ongeveer dertig kilometer gefietst van zijn woonplaats naar het Brabantse Oss. Daarbij is hij de Maas vermoedelijk bij Grave via de provinciale weg overgestoken. De jongen bleef tijdens zijn zwerftocht ongedeerd en verklaarde na afloop zijn reis wel avontuurlijk te hebben gevonden.

De ouders van het jongetje hadden de politie in hun woonplaats om half acht gemeld dat hun zoon sinds half zes die middag onvindbaar was. Er werd een zoekactie op touw gezet met speurhonden. Na het invallen van de duisternis zette een infraroodhelikopter van de KLPD de zoektocht voort. Om elf uur 's avonds meldde de politie in Oss dat een jongen met de naam Roberto op het bureau aldaar zat.

De kleuter bleek al om half acht 's avonds te zijn aangetroffen bij een tennisvereniging in Oss. Hij wist niet te zeggen waar hij woonde. De politie in Oss reed aanvankelijk met hem vergeefs een rondje in de buurt rond de tennisclub om te kijken of hij zijn huis herkende. Later, op het politiebureau getracteerd op twee gevulde koeken en een beker chocolademelk, wist de jongen iets te zeggen over een auto met caravan, waarop de politie besloot een rondje langs alle campings in de buurt te maken, opnieuw zonder resultaat. Ten slotte werden korpsen in de regio gebeld.

Het jongetje, van wie de politie vanmiddag de achternaam nog niet wilde prijsgeven, onderneemt wel vaker in z'n eentje fietstochten. Nooit leidde dit echter tot een vermissing. Toen de ouders van het jongetje hem in Oss per auto kwamen ophalen, en Roberto buiten zijn fiets zag staan, wilde hij aanvankelijk ook weer per fiets naar huis terugkeren.

De agenten van de politie in Oss sluiten hun dagrapport af met de opmerking: ,,Mocht iemand over twintig jaar als winnaar van de Tour de France de naam Roberto lezen, dan is daartoe vandaag de eerste aanzet gemaakt.''