Om naar uit te kijken

BEELDENDE KUNST

Kunstverzamelaars

Er is vaak beweerd dat Nederland nauwelijks kunstverzamelaars telt. Met de expositie Iets wat zoveel kost, is alles waard in De Beyerd wordt deze constatering onderuitgehaald. Gastconservator Renée Steenbergen deed vijf jaar lang onderzoek naar verzamelaars van moderne kunst in Nederland en vroeg tien collectioneurs hun kunstschatten aan het publiek te tonen. Hun kunstwerken worden in een huiselijke sfeer tentoongesteld, in zalen die ingericht zijn als woonkamers, slaapkamers en kinderkamers. Er zijn hedendaagse stillevens van Matthijs Röling en Henk Helmantel, maar ook werken van jonge videokunstenaars en fotografen.

Iets wat zoveel kost, is alles waard. 10 Nederlandse privé-collecties. De Beyerd, Boschstraat 22, Breda. 7 april t/m 26 mei, di t/m vr 10-17u, za en zo 13-17u.

FILM

Panic room

Een nieuwe film van David Fincher is altijd iets om naar uit te kijken. Hoewel er wel wat valt af te dingen op de stelling dat de regisseur de auteur van een film is, zette Fincher onder eerder werk als Se7en, The Game en Fight Club een onuitwisbare handtekening. Zijn laatste film, Panic Room, gaat over een moeder en een zoontje die in een geheime kamer van hun huis geterroriseerd worden door een indringer. De hoofdrol wordt gespeeld door Jodie Foster, als vervangster van de geblesseerde Nicole Kidman. Foster moest er haar voorzitterschap van de jury in Cannes vorig jaar zelfs voor opgeven.

LITERATUUR

De Nacht van de Filosofie

Nederlandse schrijvers als Désanne van Brederode, M.Februari, Bert Keijzer en Marcel Möring lichten hun favoriete filosofische passages toe tijdens de Nacht van de Filosofie, zaterdag in het Amsterdamse Felix Meritis. Andere attracties zijn: interviews met buitenlandse denker-schrijvers als Ágnes Heller, Robert Kaplan en José Carlos Somoza; debatten met o.a. Hans Achterhuis, Paul Cliteur, Luuk van Middelaar, en (op video) tussen Michel Foucault en Noam Chomsky; `stand-up philosophy', een socratisch gesprek en een `filosofenbal' met Britse filosofen-dj's.

De Nacht van de Filosofie. Za 6 april. Amsterdam, Felix Meritis. Inl 020-6231311.

MUZIEK

Yakov Kreizberg

De Russisch-Amerikaanse dirigent Yakov Kreizberg, treedt in september aan als chef-dirigent van het Nederlandse Philharmonisch Orkest, waar hij Hartmut Haenchen opvolgt. Kreizberg zal ook veel opera gaan dirigeren in het Amsterdamse Muziektheater. Amsterdam kan dezer dagen in het Concertgebouw kennismaken met Kreizberg als gastdirigent in concerten van het Nederlands Philharmonisch Orkest met het Vioolconcert van Bruch en de Vierde symfonie van Franz Schmidt.

Nederlands Philharmonisch Orkest o.l.v. Yakov Kreizberg m.m.v. Pekka Kuusisto, viool. 4 en 6 april 20u15. Concertgebouw Amsterdam. Res 020-6718345.

POP

Billy Bob Thornton

Filmacteur Billy Bob Thornton houdt er een geslaagde nevencarrière als countryrocker op na, nu zijn cd Private Radio het succes van filmrollen in Aramaggeddon, Oliver Stone's U-Turn en de laatste Coen Brothersfilm The Man Who Wasn't There driegt te overschaduwen. Thornton begon als drummer en zingt met zijn huidige begeleidingsgroep Mad Dogs ands Hillbillies onder meer materiaal van The Byrds en Hank Williams. Als zanger en songschrijver ontstijgt Billy Bob Thornton aan het benauwde countrywereldje en doet hij denken aan Leonard Cohen en Tom Petty.

10 april Melkweg, Amsterdam.