Nettoresultaat van Océ daalt met 8 procent

De fabrikant van kopieer- en printapparaten Océ heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst behaald van 25,8 miljoen euro. Dat is 8 procent lager dan het resultaat over dezelfde periode in 2001.

De winstdaling is in lijn met de verwachting, zo heeft het bedrijf uit Venlo vanochtend bekendgemaakt. De omzet van Océ steeg in de eerste drie maanden van 2002 met 3 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar. De omzet kwam uit op 799 miljoen euro.

Deze stijging is geheel toe te schrijven aan overnames en gunstige valutakoersen. Zonder acquisities en zonder valutakoersverschillen zouden de verkopen met 2,5 procent zijn gedaald. Océ heeft in het eerste kwartaal van dit jaar minder apparaten verkocht.

Volgens de printerfabrikant zijn er nog geen signalen van een aantrekkende economie. Voorlopig verwacht het bedrijf dan ook niet een hoger aantal orders van nieuwe machines. Océ houdt vast aan de eerder uitgesproken verwachtingen. Voor het eerste halfjaar van 2002 wordt een lager resultaat voorzien, maar in de helft van dit boekjaar (lopend tot en met november) zal de winst naar de verwachting van Océ weer aantrekken.

Beleggers reageerden vanochtend gematigd positief op de eerste-kwartaalcijfers. Het aandeel uit de Midkap-index steeg met bijna 1 procent tot 13,90 euro.

Terwijl de totale omzet daalt kan Océ zijn geavanceerde kleurencopier nauwelijks aanslepen. Pas in het najaar hoopt het bedrijf zijn productie-achterstand in te kunnen halen. In september wordt de bouw van een nieuwe fabriek voltooid.

De omzetdaling is het grootst bij de divisie `wide formats', de grote printsystemen. In aantal machines nam de verkoop met bijna een kwart af. Dankzij de recente overname van Gretag Professional Imaging Division steeg de omzet van deze divisie met 6 procent.

Vorig jaar raakte Océ in zwaar weer en in december maakte het bedrijf bekend circa 1.000 werknemers te ontslaan en met de productie van kleine printers te stoppen. Voor deze reorganisatie werd een voorziening van 125 miljoen euro getroffen, waardoor de nettowinst daalde van 152 miljoen tot 10 miljoen euro.