Megaverlies voor Japans NTT-bedrijf

Het Japanse telecombedrijf NTT heeft in het afgelopen boekjaar een megaverlies geleden. Het is het grootste verlies dat ooit in het Japanse bedrijfsleven is gemaakt, de financiële wereld niet meegerekend. Ook de mobiele-telecomdochter NTT Docomo, partner van KPN, leed verlies, het eerste sinds zijn beursgang in 1998.

Oorzaak van de slechte resultaten zijn forse afboekingen op de buitenlandse investeringen, zoals op het Nederlandse KPN Mobile en het Amerikaanse AT&T Wireless.

Docomo-topman Keiji Tachikawa zei vandaag in Tokio dat zijn bedrijf geen spijt heeft van de buitenlandse investeringen. De expansie in Europa en de VS is afgerond. Azië ligt voor Docomo nog open. Dat de telecomsector een dramatische teruggang zou beleven kon volgens hem ,,alleen God twee jaar geleden vermoeden''.

Het nettoverlies van moeder NTT kwam in het afgelopen boekjaar, dat eindigde op 31 maart, uit op 865 miljard yen (bijna 7,4 miljard euro). Op zijn buitenlandse belangen leed NTT een totaal verlies van 1.403 miljard yen.

NTT Docomo, de partner van KPN Mobile, leed een nettoverlies van 36 miljard yen (306 miljoen euro). Aanvankelijk verwachtte Docomo nog een winst te maken van 255 miljard yen. Docomo boekte in totaal 550 miljard yen extra af.

NTT Docomo besloot wegens het verlies de salarissen van de directie met 10 tot 15 procent te korten. Topman Tachikawa zal zelf vanaf 1 april 20 procent minder verdienen.