Koopwoede Shell laat beurs koud

De stemming was vanochtend negatief op de Amsterdamse beurs. De AEX-index verloor 0,8 procent op 524 punten. Grootste verliezers waren handelshuis Hagemeyer, telecomconcern KPN Qwest en oliemaatschappij Koninklijke Olie. Dit laatste bedrijf kon niet profiteren van de dinsdag aangekondigde overname van het Britse Enterprise Oil. Ondanks de hoge olieprijs heerste in de markt onzekerheid over de hoogte van het bod op Enterprise. Koninklijke Olie verloor vanochtend 1,8 procent tot 61,25 euro.

In de AEX-index viel verder Fortis op. Over Fortis gaan geruchten dat de Franse branchegenoot BNP Paribas een bod op de bank gaat uitbrengen. Beleggers konden dit verhaal wel waarderen, Fortis steeg met 1,4 procent tot 25,90 euro en was daarmee en van de weinige fondsen die vanochtend wonnen. Een ander argument voor de stijging is dat Fortis de afgelopen weken slechter heeft gepresteerd dan de branchegenoten op de beurs.

Verder won DSM 0,7 procent. Het chemieconcern gaf gisteren enige uitleg over de gespreide betaling van de Saoedische olieproducent Sabic. Volgens een handelaar is de onzekerheid van de beleggers hierdoor een beetje weggenomen. DSM verkoopt zijn petrochemische tak aan Sabic, dat in twee termijnen betaalt.

Ook in de Midkap-index voor middelgrote fondsen was de koersstijging van KLM een uitzondering. De luchtvaartmaatschappij had in maart een flink hogere beladingsgraad. De capaciteit van KLM daalde echter wel. Beleggers waardeerden het fonds hoger, KLM won 2,5 procent tot 16,70 euro.

Net als in Amsterdam waren ook de andere grote Europese beurzen in mineur. Parijs verloor 1,4 procent, Frankfurt en Londen beide 0,8 procent. In Londen was BP de grootste verliezer. De oliemaatschappij maakte vanochtend bekend dat de productie van olie en gas over het eerste kwartaal ,,vergelijkbaar'' is met die van dezelfde periode vorig jaar. Ook Shell verloor. Telecomconcern Vodafone, ook in Nederland actief, verloor nadat branchegenoot Nippon Telegraph & Telephone Corp. de voorspelling over de in 2001 geleden verliezen verdubbelde.

In Parijs verloren technologieconcern Alcatel en EADS. Die laatste, grootaandeelhouder van vliegtuigenfabrikant Airbus, verloor 3,8 procent. Ook in Frankrijk verloor oliemaatschappij Total Fina Elf.