Italië

Een oosterse vorstin in Turijn

Dat het Oosten naast Cleopatra ook andere vorstinnen heeft voortgebracht blijkt uit een tentoonstelling in Turijn, gewijd aan Zenobia, koningin van het antieke Palmyra. Deze Syrische stad lag in een oase aan een handelsroute tussen Oost en West en groeide uit tot een geduchte rivaal van het machtige Rome. Na de moord op haar echtgenoot in 267 na Chr. grijpt koningin Zenobia de macht en begint een offensief tegen de Romeinen. Ondanks haar moedige optreden wordt ze door keizer Aurelianus verslagen en in triomf meegevoerd naar Rome. Aldaar roemt men haar om haar schoonheid en er doen tal van legendes rondom haar persoon de ronde. Koningin Zenobia vormt het middelpunt van de expositie. Behalve belangrijke archeologische voorwerpen uit vele Syrische en Italiaanse musea vallen ook twee grafreliëfs uit de collectie van de Italiaanse kunsthistoricus Federico Zeri te bewonderen.

Zenobia. Il sogno di una regina d'oriente. T/m 26 mei in Palazzo Bricherasio, Via Lagrange 20, Turijn. Ma 14u30-19u30u; di, wo, zo 9u30-19u30; do, vr, za 9u30-22u30. Inl 0039-011-5171660 of www.palazzobricherasio.it

fotografie en design

Wie Alessi zegt, bedoelt gebruiksvoorwerpen die ontworpen zijn met groot gevoel voor stijl en fantasie. Voor de ontwerpers zelf zijn hun producten méér dan alleen maar objecten. Achter het ontwerp gaat een filosofie schuil over het leven en welzijn van de mens temidden van zijn gebruiksvoorwerpen, die een vast onderdeel zijn gaan uitmaken van zijn dagelijkse omgeving. Deze filosofie komt eveneens tot uiting in een fotografische beeldtaal. In het Museo Civico van Modena (in het gewest Emilia-Romagna) is over deze beeldtaal en over de relatie tussen designobject en fotografie een tentoonstelling georganiseerd, in nauwe samenwerking met het museum van de fabrikant Alessi zelf. Met fotomateriaal van de grote meesters van de designkunst komt de wereld van Alessi en zijn bewoners tot leven. Van de parmantige citruspers van Philip Starck tot de ontwerpen van Alessandro Mendini. Bij de expositie hoort een informatieve catalogus met essays in zowel het Engels als het Italiaans.

fotografie e design. L'immagine Alessi. T/m 5 mei in de Sala Grande van het Palazzo Santa Margherita, Corso Canalgrande 103, Modena. Di t/m zo 10-13u en 16-19u. Inl 0039-059-206883

En verder

Palladio t/m 7 apr in het Palazzo Barbaran da Porto, Vicenza. Inl 0039-0444-323014; Jean-Michel Basquiat t/m 5 mei in het Chiostro del Bramante, Rome. Inl 0039-06-68809098 of www.chiostrodelbramante.it ; Da Puvis de Chavannes a Matisse e Picasso t/m 16 juni in het Palazzo Grassi, Venetië. Inl 0039-41-199139139 of www.palazzograssi.it/