Israël stuit op fel verzet in Nablus

Israëlische tanks zijn gisteravond de grootste Palestijnse stad op de Westelijke Jordaanoever, Nablus, binnengevallen. Ze omsingelden ook vier naburige vluchtelingenkampen. Palestijnse strijders leverden hevige tegenstand.

Een speciale missie van de Europese Unie is vandaag naar Jeruzalem vertrokken om te proberen een bestand tussen Israël en de Palestijnen te bewerkstelligen. Israël gaf vanochtend te kennen dat deze missie niet wordt toegelaten tot de Palestijnse leider Yasser Arafat, die sinds vrijdag door Israëlische troepen wordt belegerd in zijn hoofdkwartier in Ramallah.

In een gebaar naar de Palestijnen suggereerde het Witte Huis dat president Bush bereid is politieke aspecten van een Israëlisch-Palestijnse regeling aan de orde te stellen vóór een staakt-het-vuren van kracht is. Tot dusverre eiste Washington dat er eerst een einde diende te komen aan alle geweld. De Israëlische premier Sharon verklaarde vanochtend echter dat er geen sprake kan zijn van onderhandelingen voor een ,,volledige stopzetting van de terreur'' van de Palestijnen. Sharon zou vanmiddag de Amerikaanse bemiddelaar Anthony Zinni spreken.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell verklaarde op zijn beurt bereid te zijn Midden-Oosterse vertegenwoordigers te ontmoeten wanneer hij volgende week Europa bezoekt. Of de Amerikaanse suggesties enigerlei interventie inluiden is echter de vraag. Het Palestijnse Gezag beschuldigde Washington er tegelijk van Israëls ,,criminele agressie'' te steunen.

De inval in Nablus (110.000 inwoners) begon laat in de avond. Terwijl het geluid van ontploffende tankgranaten werd gehoord, sloten Palestijnse politiemannen en militieleden de straten af met zandzakken en plaatsten zij mijnen. Een Palestijnse vrouw werd gedood en vijf mensen werden gewond, kennelijk bij een granaatinslag in twee appartementen in het centrum van Nablus.

Het Israëlische leger bezet nu op de Westelijke Jordaanoever zes grote Palestijnse steden – Ramallah, Qalqilya, Tulkarem, Jenin, Bethlehem en Nablus – in het kader van Jeruzalems offensief om een eind te maken aan Palestijnse terreur. [Vervolg OFFENSIEF: pagina 5]

OFFENSIEF

Beleg in Bethelehem duurt voort

[Vervolg van pagina 1] Alleen Hebron en Jericho staan nog onder Palestijnse controle. Tanks patrouilleren in de straten van de bezette steden, waar een uitgaansverbod van kracht is dat honderdduizenden burgers thuis houdt. In totaal zijn inmiddels 1.100 Palestijnen aangehouden, aldus het Israëlische leger vanochtend.

De zwaarste strijd werd gisteren geleverd in Jenin en het naburige vluchtelingenkamp. Vijf Palestijnen, onder wie een militieleider, een verpleegster en een 13-jarige jongen, vonden daarbij de dood. In Bethlehem duurde het Israëlische beleg voort van de Geboortekerk, waar dinsdag ongeveer 120 Palestijnse politiemannen en strijders hun toevlucht hebben gezocht en gisteren kerkasiel hebben gekregen nadat zij volgens kerkleiders hun wapens hadden afgelegd. Israëlische functionarissen zeggen dat niet op de kerk zal worden geschoten maar dat de mannen binnen niet vrijuit zullen gaan.

Uit protest tegen het Israëlische offensief heeft de Egyptische regering besloten om de contacten met de Israëlische autoriteiten tot een minimum te beperken. De diplomatieke relaties blijven echter gehandhaafd.

Het Israëlische veiligheidskabinet sprak vannacht over de spanningen aan de grens met Libanon, na twee dagen van beschietingen door de Libanese fundamentalistische organisatie Hezbollah. Daarbij werd gisteren een Israëlische militair zwaar gewond. Volgens een woordvoerder heeft Jeruzalem besloten tot een ,,zeer scherpe'' reactie op de aanvallen. Syrische troepen hebben nieuwe posities in Libanon ingenomen, volgens diplomaten in een poging een confrontatie met Israël uit de weg te gaan.

www.nrc.nl

Dossier Midden-Oosten