`Israël heeft moreel overwicht verloren'

Volgens Israëlische commentatoren hebben Palestijnse terreur en Israëls antwoord zoveel haat gewekt dat geen akkoorden meer mogelijk zijn.

Tachtig procent van de Palestijnse bevolking op de Westelijke Jordaanoever in de reeks door Israël veroverde steden leeft weer onder Israëlische bezetting. Informatie over wat zich daar precies afspeelt is schaars. Dit is de eerste Israëlische oorlog waarbij de pers door premier Ariel Sharon zoveel mogelijk buitenspel wordt gezet.

Israëlische kranten proberen niettemin een beeld te schilderen van de situatie. In Yediot Ahronot schetst vandaag een van de commentatoren de situatie in de door Israël bezette Palestijnse steden als volgt: ,,De steden op de Westelijke Jordaanoever, met uitzondering van Hebron en Jericho, hebben de grootste verwoestingen ondergaan. De infrastructuur van het civiele leven is er volledig verwoest. In alle veroverde steden is het centrale bestuur vernietigd. Politiebureaus, hoofdkwartieren van de Palestijnse veiligheidsdiensten en zelfs het Palestijnse ministerie voor de Statistiek ondergingen een zelfde lot. Zal Israël bereid zijn de schade te herstellen? Daar heerst grote twijfel over.''

In dit commentaar van Ronie Shaked wordt erop gewezen dat Israël terug is bij de situatie van 1987, toen de eerste intifadah begon. ,,Dit keer staan tegenover ons veel beter opgeleide Palestijnen, doordrenkt met de geest van het Palestijnse nationalisme en bereid om te vechten'', schrijft hij.

Volgens hem hebben zowel de politiek van de verschroeide aarde die Israël op de Westelijke Jordaanoever toepast als de wonden die de Palestijnse terreur in de ziel van het Israëlische volk hebben geslagen, ertoe geleid dat het conflict de vorm heeft aangenomen van vijandschap tussen het Israëlische en Palestijnse volk. De haat tussen beide volken is zo hoog opgelopen dat er naar het oordeel van deze commentator niet meer over nieuwe overeenkomsten valt te praten.

Israëls oud-premier Ehud Barak heeft in een vraaggesprek met het Duitse weekblad Stern gezegd dat Israël de laatste maanden ,,zijn morele overwicht heeft verloren''. Barak zei niet te geloven dat een militaire operatie tegen de Palestijnen alleen het Israëlisch-Palestijnse conflict dichter bij een oplossing brengt. ,,We zullen alleen een politiek succes boeken als wordt erkend dat we het morele recht aan onze kant hebben'', zei hij. In dit verband zegt Barak dat Israël weer de morele overhand kan krijgen indien Israël zich niet beperkt tot het bestrijden van de Palestijnse terreur maar zich ook bereid verklaart na beëindiging van de terreur zonder voorwaarden vooraf de onderhandelingen over een politieke oplossing te hervatten. Barak legt de verantwoordelijkheid voor de nieuwe Israelisch-Palestijnse oorlog bij Yasser Arafat. Volgens Barak heeft de Palestijnse leider Hamas en de Islamitische Jihad niet verhinderd een terreurcampagne tegen Israël te voeren. Barak beschuldigt de Palestijnse leider ervan de verschillende Palestijnse veiligheidsdiensten te hebben omgezet in terreurorganisaties waardoor hij premier Sharon geen andere keus liet dan zijn militaire offensief tegen de Palestijnse terreur te lanceren.

Het Israëlische leger heeft gisteren volgens ooggetuigen een grote vredesdemonstratie bij een barricade op de weg van Jeruzalem naar Ramallah met geweld uiteen geslagen. Tegen de 3.000 demonstranten, Israëlische joden van de vredescoalitie en Arabieren, wilden voedsel en medicijnen naar de belegerde stad Ramallah brengen. Voor deze demonstratie en het binnendringen in door het Israëlische leger gesloten verklaard gebied rond en in Ramallah was geen toestemming verleend. De paramilitaire grenspolitie kwam in actie nadat volgens de politie de demonstranten stenen waren gaan gooien. Ooggetuigen zeggen dat soldaten van de grenspolitie er zonder enige provocatie van hun kant met wapenstokken op los sloegen waardoor onder anderen drie Israëlisch-Arabische parlementariërs werden gewond. Het parlementslid Ahmed Tibi werd met een hersenschudding in een ziekenhuis opgenomen. Voor zaterdag heeft de Vredescoalitie een grote demonstratie in Tel Aviv gepland.

    • Salomon Bouman