Inburgeringsles voor `oudkomers'

In de El Mouahidine-moskee in Amsterdam-Osdorp zijn deze week 81 Marokkanen die al geruime tijd in Nederland wonen begonnen aan een cursus Nederlandse taal en maatschappij-oriëntatie.

Tot het einde van het jaar krijgen de deelnemers 270 uur les om hun zelfstandigheid en mobiliteit in de Nederlandse maatschappij te vergroten.

Volgens het bestuur van El Mouahidine en het Nederlands Centrum Buitenlanders (NCB) kampen nog altijd veel Marokkanen, ook al wonen zij al lange tijd in Nederland, met achterstanden op het gebied van taal en oriëntatie in de Nederlandse samenleving. De cursus wordt grotendeels gefinancierd door de Dienst Welzijn Amsterdam (DWA) van de gemeente en verzorgd door het Nederlands Centrum Buitenlanders.

Volgens Ilhan Akel, directeur van het NCB, was er duidelijk vraag naar de cursus vanuit de Marokkaanse gemeenschap. ,,In opdracht van de gemeente hebben we toen samen met de El Mouahidine-moskee de cursus opgestart.'' Akel benadrukt dat het, naast de cursus Nederlands, gaat om een totaalpakket aan kennis over de Nederlandse maatschappij.

Om de deelnemers zo veel mogelijk te stimuleren, vraagt het NCB een borg van 50 euro. ,,Dat doen wij bij al onze taallessen. Bovendien komen we schriftelijk overeen dat de cursist goed zijn best doet en dat wij een goede cursus geven.'' Het NCB probeert tevens zo veel mogelijk belemmeringen voor deelname aan de cursus weg te nemen. ,,Wanneer het bijvoorbeeld vrouwelijke cursisten niet lukt om de kinderen onder te brengen, proberen wij kinderopvang te regelen.'' Vorige maand startte de Turkse organisatie Milli Görüs al een dergelijke cursus voor tweehonderd personen uit haar achterban. Ook deze cursus wordt verzorgd door het NCB en gefinancierd door de DWA.