Harro Ruijsenaars

Harro Ruijsenaars, van 1977 tot 1989 solocellist van het Koninklijk Concertgebouworkest en daarna docent aan de conservatoria van Aarhus en Gothenburg, is als solocellist van het Residentie Orkest teruggekeerd in het Nederlandse muziekleven. Ruijsenaars nam met pianist Rian de Waal een bijzondere cd op met originals en transcripties van Liszt voor cello en piano.

`Donkere wolken pakken zich samen' zou een passende titel zijn, want de introverte, vaak ietwat obscure muziek die Liszt op latere leeftijd componeerde is allesbehalve vrolijk. Nuages Gris heet een van de twintig stukjes die Ruijsenaars deels zelf bewerkte voor cello en piano. Het stuk klinkt als een mystieke oproep aan de goden om een opening in het wolkendek te maken, opdat de ziel van de vermoeide en vertwijfelde mens hemelwaarts kan stijgen.

Er zijn ook meer elegische werkjes, zoals de Romance Oubliée, de Elégie en Die Zelle in Nonnenwerth. Ruijsenaars identificeert zich met de melancholie van de oudere Liszt, en laat zijn cello zingen in verfijnde maar droevig stemmende kleurschakeringen, waarbij De Waal hem ingetogen tegenspel biedt.

Franz Liszt: Works for cello & piano. Harro Ruijsenaars (cello), Rian de Waal (piano) CLASSCD 379