Gijzeling eindigt in Oekraïne

Na een vlucht van 1600 kilometer – dwars door Duitsland en Polen – hebben gistermiddag drie bankrovers in het stadje Rivne in Oekraïne hun laatste gijzelaar vrijgelaten en zich overgegeven aan de politie.

De drie overvielen dinsdagavond om half zeven een bank in Wrestedt, ten zuiden van Hamburg. Ze namen drie vrouwelijke personeelsleden van de bank in gijzeling, lieten er één – de directeur van het bankfiliaal – vrij en sloegen op de vlucht, achtervolgd door de inmiddels gealarmeerde politie. Die achtervolgde de vluchtauto, maar durfde niet in te grijpen uit vrees voor het leven van de gijzelaars.

De bankrovers reden via Bremen, Hamburg en Berlijn naar de Duits-Poolse grens bij Frankfurt aan de Oder. Vanaf dat moment werd de vluchtwagen met de vijf inzittenden ook gevolgd door Poolse politie. Op geen enkel moment is echter overwogen gewapenderhand in te grijpen. ,,Schieten op een auto die 150 kilometer per uur rijdt zou onaanvaardbaar zijn'', zo legde later een Poolse politiecommandant uit. Er was, in overleg met de Duitse collega`s, besloten de daders hun gang te laten gaan in de verwachting dat ze uitgeput zouden raken.

De vluchtauto reed gisteren via Poznan, Wroclaw, Lodz naar Lublin in het zuidoosten van Polen. Bij een tankstop nabij Lublin kon een van de twee gijzelaars ontsnappen: ze vluchtte de auto uit en rende naar een van de politiewagens.

De lange vlucht eindigde gistermiddag om half vier in de Oekraïense stad Rivne, waar de Oekraïense politie een wegblokkade had opgeworpen. Tijdens onderhandelingen boden de bankrovers de politie 50.000 euro aan als men hen door zou laten. Uiteindelijk lieten ze hun tweede gijzelaar vrij, overhandigden hun zes vuurwapens en gaven zich over. Hun buit had 300.000 euro bedragen. De gijzelaar verkeerde in shocktoestand, maar was verder ongedeerd.

De bankrovers vertelden de Oekraïense politie eerst dat ze oorspronkelijk uit Rusland afkomstige Duitsers waren. Later heette het dat ze uit Albanië en tenslotte dat ze uit Moldavië kwamen. Ze spraken Duits met een Oost-Europees accent en slecht Russisch. Uiteindelijk bleken ze Duitse papieren te hebben.