Fiscus beschuldigt Sparta van omvangrijke fraude

Sparta moet zich donderdag 11 april in een geschil met de belastingdienst verantwoorden voor ,,opzettelijke belastingverijdeling'' en ,,ernstige, omvangrijke fraude'' met contracten van de broers Dennis en Gérard de Nooijer.

Op de besloten zitting bij het gerechtshof in Den Haag wordt de eredivisieclub ervan beschuldigd een constructie met `schijnimagerechten' via een brievenbusfirma op het belastingvriendelijke eiland Guernsey te hebben bedacht, waarbij over een bedrag van een miljoen gulden (453.780 euro) geen loonheffing is ingehouden. Sparta is een naheffingsaanslag opgelegd van anderhalf miljoen gulden (680.670 euro) en een boete van honderd procent, in totaal drie miljoen gulden (1,3 miljoen euro).

Sparta, dat zich laat bijstaan door PriceWaterhouseCoopers, meent echter dat de fiscus ten onrechte belasting heeft (na)geheven ten aanzien van een contract gesloten tussen derden. Het accountantsbureau ontkent dat sprake is van opzettelijke belastingverijdeling of fraude. Gebruik zou zijn gemaakt van contracten die ook in andere Europese landen worden geaccepteerd.

Om de broers De Nooijer aan zich te binden, heeft Sparta in 1996 hun naast een brutosalaris ook een nettovergoeding beloofd via derden door middel van het imagecontract. In 1997 heeft Sparta met behulp van een sponsor een constructie gecreëerd om jaarlijks, van seizoen 1996-'97 tot 1999-2000, een nettobetaling te kunnen doen. Zo zouden de voetballers netto ontvangen wat de club bruto kon betalen. Via een vennootschap op Guernsey, die de imagerechten van de broers De Nooijer had verkregen, betaalde de geldschieter een nettobedrag van 453.780 euro. De spelers, die voor vier jaar bijtekenden, zouden voor de promotie zorgen van een kleding- en schoenenlijn van de sponsor.

De inspecteur van belasting meent dat Sparta over een miljoen gulden ten onrechte geen loonheffing heeft ingehouden, omdat het imagecontract wordt gezien als een onderdeel van beloning voor arbeid. De broers De Nooijer komen inmiddels niet meer voor Sparta uit. Beiden stapten in 1998 voor 2,3 miljoen euro over naar Heerenveen. Dennis speelt vanaf dit seizoen bij NEC.

Sparta wordt al zes jaar in de kleding gestoken door Kappa. Licentiehouder en distributeur in Nederland is de firma Fros International BV in Amstelveen. Directeur W. van Soest ontkent echter elke betrokkenheid. ,,Ik vind het vervelend dat de naam Kappa in het geding is. Het lijkt net of wij de deals hebben afgesloten. Deze zaak is mij echter totaal onbekend. Mijn omzet was destijds nog niet eens zo hoog als het salaris van de De Nooijers.''

Ook zakenman E. Achten wijst betrokkenheid bij de Guernsey-constructie van de hand. Hij maakte destijds deel uit van de raad van advies bij Sparta. Achten is verwarrend genoeg voor vijftig procent eigenaar van Kappa International Footwear Ltd., een schoenenproducent die is gevestigd in Hongkong. Dit bedrijf heeft niets met het Italiaanse moederbedrijf van Kappa te maken. Kappa International levert echter schoenen aan Fros, de distributeur van Kappa in Nederland, en zou voor de sublicentie van de imagerechten van De Nooijers de nettobetaling hebben gedaan. Achten laat wel blijken van de zaak op de hoogte te zijn, maar zegt dat hij, dan wel zijn bedrijf, geen partij is in de zaak die volgende week dient. Hoewel Sparta beweert dat de broers De Nooijer juist een deal hebben gesloten met derden. Achten, die nu weer is benaderd om de club uit de nood te helpen, zegt: ,,PriceWaterhouse en Sparta zullen hebben geweten waar ze aan zijn begonnen. Er is geen andere partij. Eerst moet blijken of er sprake is van een constructie die niet deugt.''

Sparta stond in 1997 onder voorzitterschap van P. van der Burg. Secretaris P. van Langeveld, in het dagelijks leven fiscalist bij PriceWaterhouse, zou volgens Achten volledig op de hoogte zijn geweest van de constructie.

De schuld van Sparta wordt geschat op minimaal drie miljoen gulden. Als de degradatiekandidaat ook nog eens drie miljoen gulden (136.000 euro) moet betalen aan de fiscus kan dat gezien de strengere licentievoorwaarden van de KNVB het einde betekenen van Sparta.