Eindexamen kunst en cultuur met cd-rom

Examen doen met een cd-rom vol filmpjes, afbeeldingen en muziek. Op driehonderd scholen werd voor het eindexamen culturele en kunstzinnige vorming de computer ingeschakeld. Maar de antwoorden moesten op nog op papier.

Havo en vwo-leerlingen op naar schatting driehonderd scholen in Nederland hebben gisteren en vandaag met een cd-rom via de computer eindexamen gedaan in culturele en kunstzinnige vorming 2 (CKV2). Dat is een beschouwend vak over kunst, verplicht voor leerlingen die het profiel cultuur en maatschappij hebben gekozen. Hierna volgt CKV3, waarbij ze zelf een kunstvorm moeten beoefenen.

De eindexamenkandidaten kregen filmpjes, afbeeldingen en muziekfragmenten voorgeschoteld waarover ze - op papier - vragen moesten beantwoorden. Bij een fragment van de balletvoorstelling Giselle moesten de havo-leerlingen bijvoorbeeld uitleggen wat daarin de romantische elementen waren. En bij een afbeelding van de het schilderij Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan werd gevraagd een vergelijking te maken met het muziekstuk Honky Tonk Train Blues van de pianist Meade Lux Lewis.

Aan het Penta College in Spijkenisse deden naar schatting 25 vwo'ers en 70 havo-leerlingen mee. Ze zaten ieder achter een eigen computer, met een koptelefoon op. Tussen twee leerlingen in was er steeds een computer onbezet, tegen het spieken.

,,Voordeel van de cd-rom is dat leerlingen het examen in in hun eigen tempo kunnen maken'', zegt Floris Yperlaan, docent CKV2 aan het Penta College in Spijkenisse. ,,Toen er nog dia's werden vertoond moesten de leerlingen na elke vraag op elkaar wachten.''

Ellen Nuijt (18), havo-leerling aan het Penta College, was in twee uur klaar met het examen, waarvoor drie uur staat. Ze vond de vragen goed te doen. ,,Over romantisch ballet hadden we les gehad. En bij de andere vragen heb ik gewoon logisch nagedacht.'' Als oefening hadden de leerlingen van het Penta College vorig jaar al een toets gemaakt met een cd-rom en er ook een meegekregen naar huis.

De cd-rom voor het eindexamen CKV2 werd gisteren en vandaag gebruikt op 170 havo-scholen en 120 vwo's. Vorig jaar deden nog maar een paar scholen mee. Het Centraal instituut voor toetsontwikkeling (Cito), dat de cd-rom heeft ontwikkeld in samenwerking met de Centrale examencommissie vaststelling opgaven vbo, mavo, havo, vwo (Cevo), hoopt dat het kabinet uiteindelijk zal besluiten de cd-rom landelijk in te voeren.