Duitsland

Nomadische video's

,,Het communisme - dat is Sovjet-macht plus de elektrificatie van het hele land!''. Die slogan stond op rode vlaggen en bloedrood was de missie. De nomaden van Centraal-Azië moesten tot het nieuwe geloof worden bekeerd, van de ene dag op de andere. Dus plantten de zendelingen de vlaggen overal in de grond zodat geen herder er meer omheen kon. En na het communisme raasde het kapitalisme over de steppen van Centraal-Azië. Wat voor chaos deze revoluties achterlieten, in de jurten (tenten) van de mensen en in hun harten, is vastgelegd op foto's en video's van kunstenaars uit het gebied. De Kirgiziër Shaarbek Amankoelov filmde een kapotte hemelsladder van zwart-witte yakharen - ooit het trotse symbool van het eeuwige. En Sergey Maslov uit Kazachstan bezocht een jurt waarin men op een video naar zichzelf zit te kijken, alleen zijn alle Kazachen in maanmannetjes veranderd.

No Mad's Land t/m 20 mei dag beh ma 12-21u in het Haus der Kulturen der Welt, John-Foster-Dulles-Allee 10, Berlijn. Inl 0049-30397870.

Evenbeelden in Essen

Lichaamscultuur is een trend die ook de Duitse musea niet ontgaat. De exposities dragen namen als Sex en Nackt en nu is er dan, in Essen, de expositie Ebenbilder. Van gips, ivoor, marmer, hout, klei en was zijn de evenbeelden van de mensenlichamen in het Ruhrlandmuseum geëxposeerd; door de combinatie van echtheid en roerloosheid leven zij wel en toch weer niet. Sommige sculpturen confronteren ons wel heel erg met onze eigen sterfelijkheid. Zo maakte Ron Mueck in 1997 een beeld van een oude man: krom, bezorgd en lijdend. Maar ook pasgeborenen zijn er in Essen, netjes uitgestald op sokkels of in vitrines.

Ebenbilder t/m 30 juni di-zo 10-18u, vr 10-24u. in het Ruhrlandmuseum, Goethestr. 41. Inl 0049-2018845200.

En verder

Lange Museumnacht, met rondleidingen, performances en muziek, op 6 april tot 3 uur s'ochtends in Bonn 0049-2289171200; Bounce, de beste straatdansers ter wereld doen breakdance, hiphop en step, t/m 7 april in de Jahrhunderthalle, Frankfurt/M 0049-6936010; 526 x Picasso t/m 28 april in Museum Ludwig, Keulen 0049-22122126165.