Cosun wil aardappels en verkoopt zaden

De Bredase producent van voedingsingrediënten Cosun wil nog dit jaar aardappelverwerker Aviko inlijven en tegelijkertijd het belang van 50 procent in zadendochter Advanta verkopen. Cosun, ontstaan uit de Suikerunie, kan weinig méér halen uit de suikerpoot en richt zich daarom voor verdere winstgroei op andere voedingsingrediënten.

,,Het zal nog wel even duren voordat u naar de winkelier loopt om te klagen dat uw merk suiker er niet is'', zei bestuurder G. de Raaff gisteren bij de presentatie van de jaarcijfers. Suiker zorgt voor de helft van de omzet van het bedrijf.

Het afgelopen jaar behaalde de coöperatie Cosun als geheel een omzet van 979 miljoen euro, tegen 885 miljoen euro een jaar eerder. Het bedrijfsresultaat steeg met eenderde tot 79 miljoen euro. Het nettoresultaat daalde echter met 37 procent tot 18 miljoen euro.

Het verslechterde resultaat is volgens Cosun voornamelijk te wijten aan de deelnemingen in Aviko, waarvan het 30 procent van de aandelen heeft, en zadenontwikkelaar en -producent Advanta. Cosun wil Advanta nu verkopen, en tegelijkertijd alle aandelen Aviko kopen. De andere aandeelhouder van de aardappelendivisie, de Cebeco Groep, heeft al aangegeven van Aviko af te willen.

Volgens concerndirecteur C. Menkhorst van Cosun waren de slechte resultaten van Aviko goeddeels toe te schrijven aan de Amerikaanse activiteiten. Die zijn afgestoten, het verlies is het vorige jaar in de boeken meegenomen. Cebeco en Cosun zijn het nu alleen nog niet eens over de prijs. ,,Het is heel vervelend voor Aviko als het te lang gaat duren'', aldus Menkhorts.

Cosun heeft nog geen koper voor Advanta. ,,We maken nu pas bekend dat we het willen verkopen'', aldus Cosun. Over het exacte verlies dat op Advanta geleden is, wil Cosuna niets zeggen.