Communisten Rusland verliezen invloed in Doema

Het Russische parlement heeft gisteren de communistische partij het voorzitterschap van zeven parlementscommissies ontnomen. De communisten waren daarover zo kwaad dat ze uit protest ook de leiding van twee andere commissies opgaven – de laatste van de 28 Doema-commissies die ze na de stemming nog voorzaten. Ook de Agrarische Partij, bondgenoot van de communisten, moest het voorzitterschap van een parlementscommissie, die van landbouw, afgeven.

De Doema stemde gisteren met 251 tegen 136 stemmen in met de herschikking van de leiding van de parlementscommissies. De grote winnaar was Vaderland-Heel Rusland, de centrumpartij die zich heeft geschaard bij de leidende partijen die het Kremlin en president Poetin steunen. Ze kreeg er het voorzitterschap van drie parlementscommissies bij en leidt er nu vijf. Ook de twee belangrijkste liberale partijen gingen erop vooruit.

Twee jaar geleden, toen de leiding over de parlementscommissies werd verdeeld, waren de communisten nog sterk genoeg om de kleinere centrumpartijen te dwingen tot compromissen. Weliswaar hebben de communisten nog evenveel Doemazetels als indertijd, maar de invloed van het Kremlin – president Poetin – op het politieke leven is sindsdien drastisch toegenomen ten koste van die van de communisten. In feite zijn de communisten in het Rusland van na 1991 nooit zo gemarginaliseerd geweest als nu, met uitzondering van de paar weken in 1993 toen de partij verboden was.

De leider van de communistische partij, Gennadi Zjoeganov, probeerde gisteren tevergeefs het tij te keren. Hij concludeerde na de stemming bitter dat de Doema er alleen nog is om de beslissingen van de president en de regering goed te keuren. ,,De linkse krachten is de laatste mogelijkheid ontnomen het beleid van de staat te beïnvloeden'', aldus Zjoeganov. De Doema, zei hij, doet mee met ,,de morele en politieke terreur die uitgaat van het Kremlin''. De communisten zullen ,,harde oppositie'' gaan voeren tegen ,,de agressieve, gehoorzame meerderheid'' in de Doema.

In een verklaring die ook door de leider van de Agrarische Partij was ondertekend hekelde Zjoeganov ,,de politieke repressie'' waarvan beide partijen het doelwit zouden zijn. De commissies van de Doema die door de communisten en de agrariërs werden voorgezeten waren, aldus beide partijleiders, de afgelopen twee jaar ,,de enige obstakels'' waarmee de regering te maken heeft gehad.

De beslissing van gisteren bedreigt de positie van de voorzitter van de Doema, de communist Gennadi Seleznjov. Vorige week deden de Kremlingezinde partijen al een poging hem te wippen. Seleznjov staat nu ook onder druk van zijn eigen partij om zelf op te stappen. ,,We menen dat een linkse leider niet het recht heeft een Doema voor te zitten die een rechts, destructief beleid uitvoert'', aldus Zjoeganov.