Chirac gaf 1.000 franc per dag uit aan fruit

Fransen houden van lekker eten, maar Jacques Chirac, president van de Republiek, maakte het wel erg bont. Het blad Le Canard enchaîné heeft de hand gelegd op een rapport over gedeclareerde uitgaven van het gezin Chirac tussen 1987 en 1995, toen Chirac burgemeester was van Parijs. Daaruit zou blijken dat hij in die zeven jaar 14.085.487 franc (rond 2,1 miljoen euro) heeft besteed aan persoonlijke verzorging, waarvan 9,5 miljoen franc (1,4 miljoen euro) aan eten.

Het overgrote deel daarvan werd cash betaald. Drank is bij het bedrag niet inbegrepen, daarvoor kon de burgemeester putten uit de 22.000 flessen in de gemeentelijke wijnkelder. De persoonlijke kok van de familie Chirac had dagelijks de beschikking over zo'n duizend franc, ruim 140 euro, alleen voor groente en fruit.

Chirac wordt al jaren achtervolgd door financiële schandalen ten tijde van zijn burgemeesterschap – vorig jaar nog waren er aanwijzingen dat de familie Chirac dure privé-reizen heeft betaald uit overheidsfondsen. Chirac heeft steeds ontkend, maar weigert daarover tegen een rechter verklaringen af te leggen, zich verschuilend achter de onschendbaarheid van zijn huidige ambt.

Al voordat Le Canard gisteren met zijn onthullingen kwam, ontkende Chirac dat er sprake was van onrechtmatigheden. Zijn campagneteam weet van het rapport, dat in opdracht van de huidige burgemeester is gemaakt. Het team is woedend dat het zo kort voor de presidentsverkiezingen is uitgelekt en vermoedt boze opzet. Het rapport is nog niet af, mede doordat uit de documenten voorzover ze niet in de papierversnipperaar zijn verdwenen, niet altijd valt op te maken of het om kosten gaat voor een diner met gasten.