Bouw treft met staking `hele sector'

De estafette-acties in de bouw voor een betere CAO zijn vandaag de tiende dag ingegaan. ,,De stakingen blijven zich uitbreiden en gaan door tot er een nieuwe CAO is. Tot nu toe hebben we niks gehoord van de werkgevers, maar wij kunnen dit nog lang volhouden'', aldus een woordvoerder van FNV Bouw vanuit het landelijk actiecentrum in Woerden.

Bouwvakkers hebben vanochtend vooral bouwprojecten van kleinere aannemers uitgekozen als stakingsobjecten. ,,We willen met onze acties alle werkgevers treffen'', verklaarde de FNV-woordvoerder, die ook namens de Hout- en Bouwbond CNV en Het Zwarte Corps het woord voert.

Bovendien leven volgens de zegsman de kleinere aannemers, die zijn verenigd in het Nederlands Verbond van Ondernemers in de Bouwnijverheid (NVOB), over het algemeen het slechtst de CAO na.

Nieuwe locaties waar het werk is neergelegd, bevinden zich ondermeer in het nieuwe Utrechtse stadsdeel Leidsche Rijn, Hoofddorp, Amsterdam, Amstelveen, Hoorn, Weert, Boxmeer en Roermond. Daarnaast hebben bouwvakkers in Rotterdam een blokkade opgeworpen voor de poorten van Asfaltcentrale Rijnmond. Hiervan zal volgens de woordvoerder vooral de wegenbouw in de regio van Rotterdam hinder ondervinden.

Bouwvakkers hebben gisteren al het werk neergelegd op bouwplaatsen langs de hogesnelheidslijn (HSL). Verder zijn eerder deze week in 21 andere plaatsen estafette-acties begonnen. In totaal staken vandaag ruim 3000 bouwvakkers, zo schat de woordvoerder van FNV Bouw. Op alle locaties wordt op zijn minst de rest van deze werkweek gestaakt.

De acties moeten de werkgevers aan de onderhandelingstafel dwingen voor een nieuwe CAO. Volgens de bonden blokkeren werkgevers het overleg al maandenlang, omdat deze eerst een akkoord willen over lagere reiskosten voordat ze over andere CAO-zaken willen praten.