Banken komen met Europees betaalsysteem

Alle Europese banken stappen over op een gezamenlijk betaalsysteem voor grensoverschrijdende geldboekingen. Dit hebben drie Europese bankenorganisaties en veertig banken gisteren in Brussel verklaard.

De banken gaan vanaf volgend jaar hun systemen om overboekingen uit te voeren, aanpassen. Sommige van de huidige 27 systemen zullen helemaal verdwijnen.

Met de vorming van één Europees betaalsysteem reageert de sector op nieuwe Europese regels. Die bepalen dat banken vanaf juli dit jaar voor opnames bij buitenlandse geldautomaten dezelfde kosten in rekening brengen als voor binnenlandse opnames. Vanaf juli 2003 geldt dat grensoverschrijdende betalingen niet duurder mogen zijn dan binnenlandse betalingen. De banken hebben zich daar altijd hevig tegen verzet met het argument dat buitenlandse transacties een hogere kostprijs hebben dan binnenlandse. Zij dreigden onlangs nog de binnenlandse transacties duurder te maken om aan de regels te voldoen.

Voor welk systeem de banken zullen kiezen is nog niet duidelijk. De bestaande infrastructuren kunnen aan elkaar gekoppeld worden. Een andere mogelijkheid is dat een geheel nieuwe Europese infrastructuur gebouwd zal worden. Het getouwtrek over welk systeem dan zal worden uitgekozen, is nog maar net begonnen. De kosten van de creatie van een Europese eenheidsbetaalzone lopen waarschijnlijk in de miljarden.

De banken kwamen eind maart bij elkaar om over het betaalsysteem te praten. Ze bereikten overeenstemming over de manier waarop de systemen op elkaar aangepast zouden moeten worden. De ongeveer 500 miljoen bankklanten in de landen van de Europese Unie zouden hierdoor makkelijker, sneller en goedkoper geld kunnen overmaken naar het buitenland.

Vanaf juli 2003 willen de banken een aanvang maken met het ontwikkelen van het betalingssysteem. Dan moeten ze het eens zijn over de manier waarop de betalingen van het ene naar het andere euroland plaats zullen vinden. Tot 2010 moeten de verschillende systemen vervolgens geleidelijk opgaan in één systeem. ,,Alle betalingssystemen moeten worden aangepast om met elkaar te kunnen communiceren, sommige moeten zelfs worden vervangen'', zei Chris de Noose, secretaris-generaal van de European Savings Banks Group.

De andere organisaties die het initiatief lanceerden zijn de European Association of Cooperative Banks en de European Banking Federation, waarbij de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) is aangesloten. Een woordvoerster bevestigt dat het NVB het initiatief steunt.