Baarspul hoort 18 maanden cel eisen

Achttien maanden cel heeft de officier van justitie in Den Haag vanmiddag geëist tegen de voormalig kasbeheerder van de provincie Zuid-Holland, K. Baarspul. Ook tegen diens medeverdachte, `financieel adviseur' O. Staal werd deze straf geëist. Beiden worden verdacht van valsheid in geschrifte, oplichting en het aannemen (Baarspul) en betalen (Staal) van steekpenningen. De officier van justitie motiveerde zijn straf door te zeggen dat Baarspul ,,de ambtelijke integriteit op forse wijze heeft geschonden''.

Baarspul was kasbeheerder bij de provincie Zuid-Holland. Drie jaar geleden kreeg hij landelijke bekendheid toen de `Ceteco-affaire' losbarstte.

Hierbij bleek dat de provincie op grote schaal als bank functioneerde, met Baarspul als bankier. Hij had daar in het geheim toestemming voor gekregen van Gedeputeerde Staten.

Baarspul leende voor 1,7 miljard gulden uit en kocht voor de provincie onder meer riskante bedrijfsobligaties. Voor de leningen die hij wilde sluiten vroeg hij steevast advies aan één en dezelfde financieel adviseur, Staal. Staal stortte in die tijd ruim drie ton op Baarspuls privérekening. De twee ontkennen dat dit steekpenningen waren, hoewel Staal het geld wel zo noemde toen hij het aftrok van de belastingen.

De officier van justitie eiste vanochtend ook een boete van 100.000 euro tegen het adviesbedrijf van Staal, omdat de omzet ervan vrijwel uitsluitend voortkwam uit het opzetje dat hij met Baarspul in elkaar had gezet.

De steekpenningen die Baarspul op zijn privérekening kreeg bedroegen, zo bleek vanochtend, telkens precies vijfentwintig procent van de nota die Staal bij de provincie declareerde.

De affaire kwam in 1999 aan het licht toen de provincie veel geld verloor bij het faillissement van de handelsonderneming Ceteco, een keten van elektronica- en witgoedwinkels in Latijns Amerika die geld had geleend van de provincie. Na onderzoek van de commissie-Van Dijk moest commissaris van de koningin J. Leemhuis aftreden.

Baarspul stelt dat hij vervolgd wordt omdat zijn werkgever, de provincie Zuid-Holland, een zondebok nodig heeft. Hij heeft er intussen een roman over geschreven, getiteld Zilverpolder. Volgens de achterflap beschrijft het boek de provincie ,,Zuidland die stiekem een centje wilde bijverdienen''.