Argentijnse ex-minister gearresteerd

De voormalige Argentijnse minister van Economische Zaken, Domingo Cavallo is gisteren gearresteerd voor zijn vermeende aandeel in de illegale handel in wapens. Cavallo werd tot vorig jaar nog bejubeld om zijn effectieve aanpak van de Argentijnse economie.

Een Argentijnse rechter liet de 55-jarige Cavallo gisteren opsluiten in een militaire gevangenis in afwachting van onderzoek naar zijn aandeel in de smokkel van wapentuig naar Kroatië en Ecuador tussen 1991 en 1995 toen een handelsembargo naar die landen van kracht was. In die periode was Cavallo minister van Economische Zaken onder de voormalige president Carlos Menem.

Ook Menem is in verband gebracht met de wapensmokkel waarbij voor ruim honderd miljoen dollar zou zijn verhandeld. Maar zijn huisarrest, dat een half jaar heeft geduurd, werd na inspraak door de Argentijnse Hoge Raad, opgeheven.

Aanklagers in de zaak tegen Cavallo achten de voormalige minister schuldig omdat zijn handtekening staat onder de order van 6.500 ton wapens die officieel bestemd was voor Panama en Venezuela.

Medestanders van Cavallo hebben zijn arrestatie veroordeeld en spreken van een ,,politiek complot''.

Cavallo is veelvuldig geprezen voor zijn aandeel in de sanering van de Argentijnse economie. Vorig jaar keerde hij terug naar Economische zaken in een poging de Argentijnse economie opnieuw uit een diepe crisis te halen. De door hem doorgezette bezuinigingen waren echter dermate onpopulair dat hij in december samen met de toenmalige president De la Rua werd gedwongen af te treden.

Indien Cavallo schuldig wordt bevonden aan wapensmokkel kan hij een gevangenisstraf van vier tot twaalf jaar krijgen.