`Amerikaan' gevangen op Cuba

Eén van de 300 gevangenen op de Amerikaanse marinebasis Guantánamo Bay op Cuba is in de Verenigde Staten geboren. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie gisteren bevestigd.

De man, van wie de identiteit niet bekend is gemaakt, is geboren in Baton Rouge in de staat Louisiana. Volgens een woordvoerder van Guantánamo Bay betekent het niet dat de man, die werd gearresteerd na een gevangenenopstand in de Afghaanse stad Mazar-i-Sharif, Amerikaans staatsburger is. ,,We moeten dat nader onderzoeken.''

Mocht de man inderdaad Amerikaans staatsburger zijn, dan zou hij net als een andere Amerikaanse Talibaan, John Walker Lindh, recht hebben op een advocaat en een rechtszaak in de VS. De 300 gevangenen op Guantánamo Bay, onder wie Europeanen, Russen en Australiërs, zijn nog niet aangeklaagd. Van minder dan 150 van hen is vastgesteld dat zij daadwerkelijk iets met Al-Qaeda of de Talibaan te maken hebben gehad.

De advocaten van Walker gaven eerder deze week een foto vrij die het bewijs moet leveren dat hij bij zijn arrestatie in Mazar-i-Sharif door Amerikaanse soldaten is vernederd en mishandeld. Voordat hij naar de VS werd overgebracht, zou de 21-jarige Walker in een metalen container gevangen hebben gezeten, waarin hij naakt, geblinddoekt en met tape vastgebonden op een brancard lag. Zijn bewakers zouden bij wijze van oorlogstrofee een foto van Lindh hebben gemaakt.

Walker wordt beschuldigd van samenzwering met als doel Amerikanen te doden, en deelname aan een terroristische organisatie. Een federale rechter in Alexandria (Virginia) besloot eerder deze week dat de openbare aanklagers dit niet tot in detail hoeven te bewijzen. De aanklagers moeten bewijzen dat de samenzwering bestond, en dat Walker hiervan af wist.