Ambassadeur na schandaal weg

De Japanse ambassadeur in Den Haag, Kazuhiko Togo, is van zijn post ontheven wegens betrokkenheid bij de schandalen rond het Japanse parlementslid Muneo Suzuki. De afgelopen maanden is Suzuki in opspraak geraakt, omdat hij als parlementslid achter de schermen meer invloed op het ministerie had dan menig minister.

Minister van Buitenlandse Zaken Yoriko Kawaguchi bleef onduidelijk over de precieze reden voor het gedwongen vertrek van Togo. Het enige wat duidelijk is, is dat Togo in het verleden nauwe relaties had met Suzuki.

Suzuki komt uit het verre noorden van Japan en was nauw betrokken bij humanitaire hulpprojecten aan de armlastige naburige Russische provincies, waar hij bekend stond als `Sinterklaas Suzuki'. Bij deze steun zijn allerlei onregelmatigheden ontdekt, maar een strafrechtelijke aanklacht is tot dusver niet tegen Suzuki ingediend.

Volgens een recent onderzoeksrapport van Buitenlandse Zaken zou er in het ministerie een ,,sfeer'' hebben bestaan waarbij men ,,wel moest meewerken aan verwezenlijking van Suzuki's plannen''. Volgens berichten in de media werden geheime diplomatieke berichten dagelijks door diplomaten bij het kantoor van Suzuki afgeleverd, wat niet had mogen gebeuren. Het rapport noemt geen namen van diplomaten, maar desondanks bestrafte minister Kawaguchi er deze week 34. Ambassadeur Togo behoort tot de zwaarst bestrafte betrokkenen.

Togo diende onder meer als hoofd van het bureau Rusland, hij was diplomaat in Moskou en hoofd van de directie Europa en Oceanië, voordat hij in Den Haag werd geplaatst.

Hij gold als expert op het gebied van Russische relaties en alleen zijn band met Suzuki kan als oorzaak van de straf worden gezien. Suzuki heeft inmiddels de regerende Liberaal Democratische Partij verlaten, maar hij is nog immer lid van het parlement.

Kazuhiko Togo behoorde tot de elite binnen de elite van het ministerie. Zijn grootvader was Shigenori Togo, minister van Buitenlandse Zaken aan het einde van de Tweede Wereldoorlog en voorstander van overgave toen fanatieke militairen tot de dood wilden blijven doorvechten. Ook de vader van Kazuhiko was diplomaat en diende als ambassadeur in Washington.