Afrekening na afrekening in Amsterdam

Een 39-jarige man uit Amsterdam is maandagavond, tweede Paasdag, doodgeschoten aangetroffen in een auto op het Buikslotermeerplein in Amsterdam. Voorbijgangers waarschuwden de politie. Het slachtoffer blijkt een 39-jarige Amsterdammer van Chinese afkomst te zijn en wordt omschreven als een `bekende van de politie'. ,,Zeg maar een crimineel'', aldus een politiewoordvoerder.

De dode man zat in een zwarte Mercedes type 200 SLK sportmodel. De politie sluit niet uit dat het om een afrekening in het criminele circuit gaat. Als het inderdaad om een afrekening gaat, past deze in een rijtje van tien schietpartijen dit jaar in Amsterdam.

Op 26 maart werd in Amsterdam-Geuzenveld/Slotermeer een 60-jarige man doodgeschoten. Het slachtoffer zat op de fiets en werd om half negen 's avonds beschoten. Hij werd door verscheidene kogels geraakt en overleed ter plaatse. De twee daders vluchtten op een zwart-blauwe scooter. De politie houdt rekening met een afrekening in het criminele circuit.

Een blanke man met een rugtas schiet op 2 maart in de Bloedstraat de 52-jarige Egyptenaar Magdi Barsoem van dichtbij in het hoofd. De liquidatie lijkt een voortvloeisel van een handelsconflict over drugs. Volgens een politieman ging het om een `zeer professionele aanslag, typisch iets voor een Joego'. De Egyptenaar is eveneens ,,een bekende van de politie''.

John M. (41) wordt 26 februari op de Keizersgracht voor de deur van zijn advocaat, neergeschoten. Zijn voormalige vriend en zakenpartner, de topcrimineel Sam Klepper, werd in oktober 2000 geliquideerd. De schutter stapt bij een tweede man, achterop een motorfiets en verdwijnt. M. raakt ernstig gewond, maar overleeft de aanslag. M.'s naam wordt genoemd als mogelijke opdrachtgever tot de, mislukte, liquidatie poging op Cor van H., ex-Heineken ontvoerder. Vorig jaar werd ook de vriend van Klepper, Jan Femer, geliquideerd.

Bij een schietpartij op 23 februari in de De Wittenstraat raken een 36-jarige en een 27-jarige man gewond. De politie spreekt van ,,een geschil in het criminele milieu''. Zij verricht drie arrestaties.

Een dag eerder, 22 februari, raken twee mannen van 18 en 36 jaar gewond bij een schietincident. Zij bevinden zich in een horecagelegenheid in de Reguliersdwarsstraat. Om half tien 's avonds stapt een gemaskerde man binnen. Hij stapt naar een tafeltje en spreekt een man aan. Er ontstaat een worsteling waarbij schoten vallen. De politie tast ,,in het duister'' omtrent motief voor dit misdrijf.

Twee Rotterdamse broers Mokhtar (29) en Hassan Al Otmani (33) worden medio februari vermoord in Amsterdam. Zij waren in de hoofdstad om drugs te kopen. Mokthar maakte voor zijn sterven nog duidelijk door `Turken' te zijn neergeschoten en beroofd van enige tienduizenden euro's.