Wie is waar

H.B. van Liemt (68), oud-bestuursvoorzitter van DSM, heeft een lijfspreuk: ,,Celui qui veille connaÎt l'heure de son départ.'' Voor deze waker is het nu tijd om te vertrekken, vindt Van Liemt zelf. Bij ABN Amro had hij nog een jaar commissaris kunnen blijven tot de maximale zittingstermijn van 12 jaar vol was geweest. ,,Maar het is mooi geweest'', zegt hij. ,,Als bestuursvoorzitter van DSM ben ik destijds op tijd vertrokken en als commissaris wil ik er ook op tijd mee ophouden.'' Ook bij Océ, waar hij president-commissaris was, en bij Gamma heeft Van Liemt afgezien van herbenoeming. De functie van commissaris is zwaar, zwaarder dan vroeger. ,,Er is meer transparantie en dus zit de commissaris meer in een glazen huis.

De dynamiek aan de top is ook enorm toegenomen. Bij alledrie de ondernemingen heb ik net bestuurswisselingen meegemaakt en die vergen veel energie.'' Veel commissarissen maken niettemin de maximumtermijn vol. ,,Dat vervult mij altijd met wantrouwen, het toeval dat iemand voor zichzelf klaar is op net hetzelfde moment dat de termijn erop zit.''

Dat kunnen J. Kamminga en J.W. Berghuis in hun zak steken; zij treden af als commissaris bij ING ,,wegens het bereiken van de maximale zittingsduur''.

Wie ook zelf vindt dat zijn tijd is gekomen, is G. Beijer (58), bestuursvoorzitter van Macintosh (bekend van onder meer Kwantum). Op 1 februari 2003 houdt Beijer ermee op, na dan zo'n 35 jaar bij het bedrijf te hebben gewerkt. ,,In juni 2003 zou Beijer 25 jaar bestuursvoorzitter zijn. Dat jubileum wilde hij niet meemaken'', zegt zijn woordvoerder. ,,Beijer maakt de reorganisatie af en dan moet zijn opvolger gaan werken aan een hernieuwde groei.''

Paul Gregorowitsch (45) zit al 22 jaar bij KLM, maar denk niet dat dit saai is. Zijn verre voorouders maakten lange omzwervingen door Europa met steeds een kleine naamsverandering: van trans-Kaukasië (Gregorovitsj) naar Polen (Gregorovicz), waar de naam in Oost-Pruisen rond 1850 werd verduitst (Gregorowitsch) om naar Amerika te kunnen: ,,Toen heeft de familie in Nederland de boot gemist, of zo.'' Bij KLM wordt Gregorowitsch nu als commercieel directeur Passage Business verantwoordelijk voor de passageverkoop, -distributie en -marketing. Daarvoor maakte hij lange omzwervingen door KLM. Hij werkte onder meer in Brussel met Sabena en British Airways: ,,Mijn Britse baas zei: `Jullie zijn er voor mijn carrière, voor de aandeelhouders en voor mijn baas.' Mijn ervaring met Brits management is dus slecht.''

Heel lang zat Marius Meurs (49) bij de bank NIB, totdat hij in september 2000 bij een reorganisatie op de keien werd gezet ,,met veel anderen''. Meurs werd management consultant. Nu treedt hij voor enkele dagen per week in dienst als algemeen directeur van de beleggingsmaatschappij Vastgoed Westersuyker. ,,Ook in mijn NIB-tijd deed ik veel in het onroerend goed en dat vond ik erg leuk'', zegt Meurs.

Na zijn medicijnen-studie wist Sander Ketelaar (37) zeker dat hij niet zijn hele leven dokter wilde zijn. ,,Dat beroep heeft status, maar status is een slechte raadgever. Ik vond de commerciële kant leuk'', zegt Ketelaar. In plaats van co-schappen te lopen deed hij een MBA-opleiding, ging werken bij Procter & Gamble en daarna als consultant bij Cap Gemini Ernst & Young. Gisteren was zijn eerste werkdag als directeur Medisch van Nutricia Nederland, dat onder meer sondevoeding maakt. ,,Mijn belangstelling voor geneeskunde en voor commercie komen hiermee perfect bij elkaar.''

Karel Berkhout, personalia@nrc.nl