Westerse activisten helpen Palestijnen in de vuurlinie

Ongeveer tweehonderd Westerse vredesactivisten van de International Solidarity Movement staan al dagen in de vuurlinies in Israël en de Palestijnse gebieden. Ze willen ,,iets doen voor de Palestijnen.''

Het oorspronkelijke plan van de vredesactivisten was, zo zei de Amerikaanse Kate Raphael tegen persbureau Reuters, om van Bethlehem naar het nabijgelegen vluchtelingenkamp Beit Jala te lopen. Onderweg wilden ze controleposten en wegversperringen opbreken, om uiteindelijk in Beit Jala olijfbomen te planten.

Bij de eerste controlepost werden de demonstranten uit onder meer Frankrijk, Italië, de Verenigde Staten, Australië en Japan tegengehouden door een Israëlische tank.

Uit beeldmateriaal van de activisten blijkt dat ze een buiging maakten naar de tank. Een soldaat zou vervolgens twee waarschuwingsschoten hebben gelost en op de grond hebben geschoten. Zeven vredesactivisten en een cameraman van het persbureau AP werden geraakt door rondvliegende stenen en puin. Een Australische demonstrante ligt nog zwaargewond in een ziekenhuis.

Veertig activisten zouden nog in het Starhotel in Bethlehem zitten. Zeker 35 activisten proberen als menselijk schild Palestijnse gezinnen in de vluchtelingenkampen Aida, Azza en Deheshe te beschermen en blijven daar volgens eigen zeggen zitten tot het Israëlische leger ze dwingt de kampen te verlaten.

In Ramallah zouden nog zeker dertig vredesactivisten in het hoofdkwartier van de Palestijnse leider Yasser Arafat verblijven. Zij wisten maandag langs Israëlische troepen te dringen en willen als menselijk schild Arafat beschermen. De Fransman Claude Leostic zei tegen het televisiestation Al-Jazira te blijven tot Israël zijn troepen terugtrekt uit Ramallah.

Elf Franse demonstranten, onder wie boerenleider José Bové - bekend door zijn acties tegen fastfoodketen McDonalds, zijn gearresteerd en worden het land uitgewezen.

De activisten die nog in het gebied zitten, willen doorgaan. ,,Voor ons was de bezetting even werkelijkheid. Voor duizenden Palestijnen is dit het dagelijkse leven'', aldus een Italiaanse activist via de nieuwssite Indymedia. De groep denkt na over een nieuwe protestmars.