Wereldzwembond achter bloedcontrole

De wereldzwembond (FINA) is gisteren bij het speciale congres aan de vooravond van de wereldkampioenschappen kortebaan in Moskou unaniem akkoord gegaan met de invoering van een bloedtest in de strijd tegen doping. De FINA is daarmee de eerste internationale federatie die de atleten ook buiten de competitie om bloedmonsters kan laten afnemen.

Voorzitter Mustapha Larfaoui sprak van een grote stap voorwaarts om het gebruik van verboden middelen als EPO of de verbeterde versie daarvan, NESP, in de toekomst uit te bannen.

De zwemmers en zwemsters moeten wel zelf toestemming geven voor het afnemen van bloed. Ze zijn voortaan verplicht aan te geven welke medicijnen en/of voedingssupplementen ze hebben gebruikt in de laatste drie dagen voor een toernooi.

De Japanse zwemster Sachiko Yamada heeft gisteren het wereldrecord 800 meter vrije stijl op de kortebaan verbeterd. Yamada zwom bij de Japanse kampioenschappen een tijd van 8.14,35 minuten in het 25-meterbad.

Daarmee was ze achttiende seconde sneller dan het record van de Chinese Chen Hua, die in december 8.15,15 zwom.