VS: geen steun voor klimaat-voorzitter

De Amerikaanse regering is niet van plan om Robert Watson opnieuw voor te dragen als voorzitter van de IPCC, de internationale commissie van wetenschappers die onderzoek doet naar klimaatverandering. De IPCC is een organisatie van de Verenigde Naties en de internationale meteorologische organisatie WMO, die verantwoordelijk is voor de wetenschappelijke onderbouwing van het Kyoto-protocol voor de terugdringing van het broeikaseffect.

Volgens The New York Times hebben Amerikaanse energiebedrijven en autofabrikanten stevig gelobbyd tegen Watson. De krant citeert een brief van Arthur Randol, milieu-adviseur van de oliemaatschappij ExxonMobil, aan het Witte Huis, waarin wordt gezegd dat Watson een ,,persoonlijke agenda'' voerde. Randol vraagt in de brief of de VS niet kunnen verzoeken om Watsons vervanging.

Watson geniet in de wetenschappelijke wereld aanzien als onderzoeker naar (chemische) processen in de atmosfeer. Behalve voorzitter van de IPCC is hij ook verbonden aan de Wereldbank, als wetenschapper. Hij is een fel verdediger van de theorie dat opwarming van de aarde in de eerste plaats komt door menselijk handelen en pleit voor het terugdringen van het gebruik van fossiele brandstoffen, de belangrijkste veroorzakers van het broeikaseffect.

Op aanraden van de Amerikaanse industrie lijkt Bush de Indiase ingenieur en econoom Rajendra Pachauri te steunen. Pachauri, nu nog een van de vijf vice-voorzitters van de IPCC, is de enige tegenkandidaat. Hij wordt algemeen gewaardeerd, maar velen vinden het een bezwaar dat hij geen atmosfeer-onderzoeker is, waardoor de wetenschappelijke basis onder het onderzoek wordt versmald.

Watson zei gisteren in The New York Times vooral bezorgd te zijn dat de kwestie van het voorzitterschap leidt tot verdeeldheid binnen de IPCC. De organisatie, die bekendstaat als behoedzaam, heeft de laatste jaren opmerkelijk eensgezind geopereerd. Dat heeft de uitspraken – die steeds stelliger zijn geworden over de menselijke invloed op het klimaat – extra kracht gegeven.

Bush heeft de rapporten van de IPCC nog eens laten onderzoeken door Amerikaanse wetenschappers. Die kwamen echter tot dezelfde conclusies. Milieuactivisten zien afwijzing van Watson als het zoveelste bewijs dat Bush klimaatverandering niet serieus neemt.